Intre pofte ciudate si greturile de sarcina, sa mai urmezi si o dieta specifica atunci cand esti insarcinata poate fi o provocare, mai ales daca ai fost diagnosticata cu diabet gestational, sau diabet de sarcina.
Alimente indicate in diabetul gestational
Din fericire insa, un plan nutritional pentru diabetul de sarcina nu difera foarte mult de un stil de viata sanatos, pe care oricum ar trebui sa il adopti in perioada sarcinii.
Astfel sunt recomandate alimente precum
- Carnea macra, piept de pui, carne de curcan, peste (nu crud!), vita;
- Oua (mai ales albusurile)
- fructe cu indice glicemic mic (zmeura, afine, capsuni)
- legume, cu precadere cele verzi (spanac, broccoli, dovlecel, leurda,
- grasimi sanatoase (avocado, ulei de masline, nuci, alune, nuca de cocos)
Alimente interzise in diabetul gestational
Usor de dedus, daca suferi de diabet gestational nu ai voie sa consumi alimente ce contin zahar, insa nici alimentele de tip fast-food nu sunt permise.
Si alimentele sanatoase, dar bogate in carbohidrati, precum cartofii sau cartofii dulci sunt de evitat in perioada sarcinii, daca suferi de diabet de sarcina.
Totusi, aceste alimente pot fi consumate, insa doar atat timp cat sunt echilibrate de portii de grasimi sanatoase fructe si/sau legume.
Exemple de mese sanatoase, in diabetul de sarcina
Mic dejun: 3 oua ecologice (sau de tara), un avocado, o felie paine neagra
Pranz: salata de spanac verde cu morcov si ardei, o pulpa de pui la cuptor (ideal crescut lent), o mana seminte de dovleac/seminte de in
Cina: somon salbatic cu sparanghel sau broccoli
E foarte important ca, in plus fata de aceste mese, sa existe si doua-trei gustari pe zi, si acestea din categoria alimentelor sanatoase: un iaurt, o portie de fructe cu index glicemic mic, legume crude (un morcov, de ex).
Pentru sfaturi detaliate e indicat asa apelezi la medicul nutritionist sau la specialistul in boli metabolice, care iti poate dezvolta un plan nutritional adecvat nevoilor tale.
E important de retinut ca, in cazul diabetului de sarcina, nu toate alimentele functioneaza la fel la toate femeile. In cazul unora, glicemia poate creste subit de la un aliment, in timp ce altora acelasi aliment nu le face rau.
Sursa: parents.com
Imagine: 123rf