Un om sănătos trebuie să bea 2,5 – 3 l lichide zilnic, în special în zilele de vară. În felul acesta se evită acumularea de toxine în organism, depunerea de nisip sau apariția de calculi în căile renale sau instalarea constipației.
Ce se întâmplă dacă bei mai puțină apă
Consumand mai putina apa decat ar trebui, urina este mai concentrata si exista riscul ca anumite substante sa precipite, ducand la formarea nisipului sau a calculilor renali. Si calitatea apei este foarte importanta, o apa bogata in saruri de calcar favorizand calculii calcici.
Apa minerala are un continut crescut de saruri si consumul ei poate duce in timp la depuneri calcare in calicele renale. Solutia este cura diuretica cu 2 – 2,5 l lichide pe zi, mai ales ceaiuri diuretice.
De ce să ții cont:
- Este foarte importanta calitatea apei pe care o consumi. Incearca sa bei numai apa de masa, apa plata pura microbiologic, fara adaos de saruri, depozitata in conditii igienice.
- Consumul brusc, excesiv, de lichide, 5 – 6 l zilnic, poate fi semnul de debut al unor afectiuni serioase, precum diabetul zaharat sau insipid. Daca ai remarcat o modificare in comportamentul tau hidric, adreseaza-te medicului!
- Bea mai multe lichide decat de obicei cand ai febra, diaree sau ai sangerat abundent, dupa efort intens sau la expunerea la temperaturi ridicate!
- Daca tensiunea ta este mai mare de 140/90 mm Hg, redu consumul de sare si apa ca prima etapa de tratament.
foto Shutterstock