Nu degeaba Homer il numea „aurul lichid. Uleiul de masline, proaspat presat din fructele de maslin, da savoare mâncarurilor tale, dar, mai important, face minuni pentru sanatatea ta si a familiei tale.
Efectele benefice ale uleiului de masline se datoreaza con]inutului ridicat de acizi grasi mononesaturati si de substante antioxidante.
Studiile au aratat ca uleiul de masline ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare, prin cresterea nivelului colesterolului benefic (HDL).
Stomac
Uleiul de masline este bine tolerat de catre stomac si este recomandat ca un adjuvant in tratamentul gastritei si al ulcerului gastric.
El activeaza si secretia biliara si hormonii pancreatici si ajuta astfel la reducerea riscului de formare a pietrei biliare.
Cum alegem
Uleiul extravirgin, considerat cel mai bun, contine doar uleiul rezultat din prima presare la rece a maslinelor.
Uleiul virgin este cel rezultat in urma celei de-a doua presari.
Uleiul pur se obtine in urma unor procese de filtrare si rafinare.
Uleiul extra light este cel mai procesat si retine doar un mic procent din gustul si proprietatile curative ale maslinelor.
Consum
Pentru proprietatile lui multiple (ajuta inclusiv la prevenirea mai multor tipuri de cancer), se recomanda consumarea a 25 ml pe zi (aproximativ 2 linguri). Se poate consuma fie in salate, fie ca atare, pe stomacul gol, dimineata.
Pastrare
Caldura si lumina sunt mari dusmani ai uleiului, in general, si al celui de masline, in particular. Oxigenul favorizeaza rancezirea uleiului de masline si de aceea sticla de ulei (de culoare inchisa, de preferinta) trebuie inchisa etans si pastrata la loc racoros si intunecat.