Ingrediente:
10 vinete,
10 gogosari,
500 ml ulei ,
10 rosii mari,
2-3 capatani de usturoi,
5 cepe mari,
1-2 foai de dafin,
sare si piper
Preparare:
Se coc vinetele, se curata si se lasa pe o planseta inclinata sa se scurga; Se coc gogosarii, se curata, se lasa sa se scurga, se curata de seminte si de vinisoare si se taie in patratele; Se taie ceapa marunt si se caleste in ulei, la foc mic pana cand devine transparenta; Se adauga usturoiul curatat si taiat marunt sau zdrobit, rosiile curatate de pielita si taiate felii, gogosarii, vinetele tocate, sare si piper dupa gust si se lasa sa fiarba;
Cand sosul s-a ingrosat si uleiul se alege deasupra, zacusca este gata si se da jos de pe foc; Se toarna fierbinte in borcane de 400 g, lasand un spatiu gol de 2 cm din marginea borcanului. In fiecare borcan se pune deasupra cate o lingura de ulei fierbinte. Se sterilizeaza la bain-marie in prima zi 20-25 minute, iar in a doua zi 10 minute.