Nimic mai gresit. Si asta pentru ca, poate nu stiai, dar vitaminele hidrosolubile, (adica B, C, PP, acid folic) nu se depoziteaza in organism, deci nu le avem la dispozitia noastra oricand, daca nu le procuram in mod constant.
Iar vitaminele liposolubile (A, D, E, K), vitale in anotimpul rece, se depoziteza aduse prin alimentatie si productie proprie, dar nu si cand tinem cure de slabire dupa ureche.
Principii de baza
Nu putem trai fara vitamine si minerale, asa ca hai sa invatam de ce si cand ne trebuie. Si ce masuri sa luam daca lipsesc!
Cine sufera? Mai intai pielea si parul – sunt primele zone ale corpului care „cer vitamine. Pielea isi pierde stralucirea si elasticitatea, parul incepe sa cada si devine tern. Apoi incepe o adevarata avalansa de „nemultumiri ale organismului, care se traduc prin scaderea rezistentei si imunitatii, oboseala, scaderea puterii de concentrare si memorare si predispozitie la depresie.
Atac energizant: o zi pe saptamana programeaz-o pentru o dieta formata numai din fructe si sucul acestora. Tine-te de program, vei intra in anotimpul rece cu un surplus de vitalitate si cu pielea si parul superb revitalizate.
Nu uita de vitamina A si caroten: Sunt responsabile de buna stare a pielii si mucoaselor. Adica barierele organismului cele mai solicitate de frig si agentii infectiosi! Mananca mai multe legume verzi, morcovi, rosii, cartofi, unt, branza, oua, ciuperci, lapte, miere si toate fructele galbene.
Plante cu dichis: N-ar strica sa iei mai serios in considerare ceaiurile de catina si macese cu multa vitamina C, ceaiul verde si echinaceea. Indulceste-le cu miere sau cu zahar brun, nerafinat.
Suplimentele alimentare… sunt deja pentru multe dintre noi un fel de „mancare ce trebuie introdus in regimul de viata doar la indicatia medicului. Nn
Vitaminele B, o familie simpatica
Daca de vitaminele B1, B2, B6 si B12 toata lumea a auzit, afla ca mai ai nevoie si de B5 (acidul pantotenic) pentru intretinerea frumusetii pielii si parului si de B9 sau acidul folic, ce previne aparitia iritabilitatii nervoase si a anemiilor, stimuleaza cresterea parului si sistemul imunitar. N-ar trebui sa uiti nici de vitamina B10, a carei lipsa duce la incaruntirea prematura si aparitia eczemelor.
Sursele cele mai importante de vitamine B: drojdia de bere, ficatul de vita, pestele, alunele nesarate, bananele, citricele, legumele proaspete.
Surse speciale: Pentru vitamina B1 sau „vitamina bunei dispozitii si a performantei intelectuale nu uita de cereale, drojdie, portocale, cartof copt si mazare. Vitamina B6 o gasesti mai cu seama in galbenusul de ou, avocado, cereale si peste. Vitamina B12 o poti aduce in cantitate corespunzatoare organismului din ficat si preparate cu ficat.
Page: 1 2