Violenta impotriva copiilor

Violenta asupra copilului este inca o problema grava, principiul „eu te-am facut, eu te omor avand destui adepti la noi.

Desigur, sa nu ne imaginam ca este o problema specifica noua – un studiu al ONU estimeaza ca, in lume, intre 133 si 275 de milioane de copii sunt, anual, martori ai violentei domestice.

Violenta in familie afecteaza grav sanatatea copilului, dezvoltarea lui, educatia si relatiile sale sociale.

Cei mai multi dintre copiii romani victime ale violentei exercitate asupra lor in mod repetat provin din familii dezorganizate, sarace, marcate de alcoolism, somaj, lipsa de educatie.

Exista insa multi parinti care nu considera ca isi agreseaza copiii, desi le dau, ocazional, cate o „scatoalca, ii urecheaza, se rastesc la ei, tipa, ii insulta si ii umilesc atunci cand gresesc ori nu ii asculta.

Violenta imbraca multe forme si, desigur, are intensitati diferite, dar nu poate trece drept o metoda de educatie, tot asa cum lupul nu se poate deghiza in miel.

Mai grav este atunci cand bataia si umilinta se aplica in gradinite, scoli si licee chiar de catre cadrele didactice, de la care te astepti, ca parinte, la un sfat, si nu sa distruga tot ceea ce tu te chinuiesti sa sadesti in copilul tau: decenta, simtul valorii personale, respectul de sine si fata de altii, increderea in fortele proprii…

Desi avem legi care interzic pedeapsa fizica si tratamentul umilitor, 84% dintre copii declara ca sunt batuti de parinti.

Un studiu al organizatiei Salvati Copiii Romania arata ca bataia este o modalitate de corectie raspandita in familie, ca, in mediul scolar, 20% dintre repondenti au fost batuti sau jefuiti, ca violenta verbala este adesea utilizata.

Salvati Copiii a propus (si in Legea 272/2004 a fost introdus) articolul 90, care prevede interzicerea aplicarii pedepselor fizice sub orice forma asupra copilului. Numai ca legile nu rezolva probleme atat de puternic inradacinate in practicile unei societati.

Iata care estee parerea copiilor care sufera de pe urma violentei si care au trimis desene si scrisori pe adresa Salvati Copiii:

– „Cred ca parintii care isi bat copiii sunt foarte josnici si rai, deoarece nu asa invata un copil din greselile facute. (elev, clasa a VIII-a)

– „Cuvantul «palma», pentru mine, inseamna bataie. (elev clasa a VI-a)

– „Tatal meu, cand ma batea, se simtea foarte bine, iar dupa ce ma batea si mama sau bunica, se linisteau. (elev, clasa a VI-a)

– „Unii parinti se simt prost si sufera, dar pe altii nici nu-i intereseaza ca l-au ranit pe copil. (elev, clasa a VII-a)

Articol realizat cu sprijinul organizatei Salvati Copiii Romania, Foto: Beatrice Killam/Dreamstime.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole