Varicela – simptome şi tratament

Varicela este o boală frecvent intâlnită, cunoscută şi sub numele de vărsat de vânt, provocată de virusul varicelo-zosterian, care se răspândeşte în corp şi produce o erupţie cutanată specifică. Varicela este mai frecventă la copiii cu vârste între 2 şi 14 ani, iarna şi la începutul primăverii.

 

 

Simptome

Petele roşii, care se transformă repede în băşicuţe, tind să apară mai întâi pe cap şi pe trunchi şi apoi se extind pe braţe şi pe picioare. Erupţia poate fi însoţită de febră uşoară. Petele apar într-o perioadă de până la cinci zile, iar în următoarele câteva zile formează cruste. Uneori apar doar câteva pete.
La majoritatea bebeluşilor problema principală este mâncărimea. Băşicuţele din gură pot provoca zone dureroase. Totuşi, în cazuri rare, pot apărea complicaţii, de exemplu o infecţie bacteriană a băşicuţelor sau o encefalită (inflamaţie a creierului).

 

Diagnostic şi tratament

De obicei diagnosticul rezultă clar din aspectul erupţiei. În majoritatea cazurilor, tratamentul constă în aplicarea de loţiuni şi creme calmante, precum şi în administrarea de medicamente antifebrile. Cei cu imunitate scăzută sunt deosebit de vulnerabili la varicelă şi de obicei li se administrează un medicament intravenos. Acesta se prescrie şi când simptomele sunt severe, ceea ce se întâmplă de obicei la bebeluşi. Bebeluşii şi cei cu imunitate scăzută, precum şi copiii care se simt rău trebuie duşi la medic.
Majoritatea copiilor cu varicelă depăşesc faza acută a bolii în 10-14 zile. Cei care au făcut o dată varicelă nu mai fac şi altă dată, dar virusul se poate aduna în celulele nervoase dintr-o parte a corpului, cum ar fi spatele, şi poate provoca episoade de zona zoster.
Varicela nu mai este contagioasă după ce toate leziunile au format cruste.

 

 

Foto: shutterstock.com

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole