Vacanța de vară a sosit! Cele mai distractive și mai educative activități de timp liber pentru copii

Cum îi putem ține ocupați și veseli pe cei mici pe durata verii? Avem pentru tine o listă cu activități de vară îndrăgite de copiii și benefice pentru dezvoltarea lor.

„A venit vacanța/ Cu trenul din Franța!’ e refrenul copilăriei noastre. Dintotdeauna, vacanța de vară e un mare motiv de bucurie pentru copii: trei luni libere, fără ore, fără trezit dimineața și cu mult timp pentru joacă! Ce poate fi mai frumos? Pentru părinți, pe de altă parte, vacanța mare a copiilor, care acum își petrec toată ziua acasă, poate fi o sursă de stres în plus. Iată însă cum putem varia programul copiilor cu jocuri și activități plăcute:

    1. Bălăceală cât e ziua de lungă. Se poate chiar și în curte, fără efort

Când temperaturile sar de 30 de grade, nimic nu egalează o baie bună la piscină! Copiii adoră să se joace în apă. Nu e nevoie însă faci un abonament la bazin pentru asta, poți aduce distracția chiar în curtea casei tale.O minipiscină gonflabilă ieftină și rezistentă, așa cum sunt acestea, reprezintă varianta aleasă de cei mai mulți părinți. Sunt ușor de montat și de strâns (aproximativ 10 minute) și se umplu repede cu apă. Există o mulțime de modele frumoase și colorate, cu tobogan, stropitori sau tunuri de apă, pentru ca joaca să fie completă. În funcție de înălțimea copilului, te poți orienta pentru o piscină mai înaltă sau una mai joasă.

Mai mult, vei scuti drumurile cu mașina, împachetatul bagajelor și îi vei ține pe copii la distanță de gustările tentante și nesănătoase disponibile adesea la chioșcurile din parcurile acvatice.

Nu uita însă de siguranță:
– indiferent de vârstă sau de dimensiunea piscinei, copiii trebuie suprvegheați întotdeauna de un adult, pentru a evita orice risc de lovire, alunecare sau înec.

– apa din piscină trebuie să aibă o temperatură confortabilă pentru copii; de preferat, 28 – 30 de grade Celsius.
– aplică pe pielea copiilor din două în două ore creme cu factor de protecție solară și oferă-le ochelari de soare cu lentile polarizate;
– este indicat să poarte pălăriuțe din pânză în culori deschise, pentru a evita insolațiile;
– asigură-te că cei mici beau suficiente lichide atunci când stau la soare, pentru a nu se deshidrata.

  1. Jocuri creative și de dexteritate

Abandoneaza tableta sau telefonul și implică-i pe copii în jocuri reale, în care pot atinge diverse materiale, le pot compara texturile, își poate imagina și construi după cum doresc.Câteva exemple de jocuri care îi conectează cu creativitatea și cu lumea înconjurătoare:
– concurs de desene pe asfalt cu prietenii;
– pictură pe conuri de brad, pahare din carton sau pietre (de exemplu, fiecare pietricică poate reprezenta o planetă, colorată diferit);
– confecționarea de decorațiuni din hârtie și carton (ghirlande, conuri de petrecere, „bijuterii’, ceasuri de perete, păsări origami);
– fotografierea florilor din grădină și realizarea unei „expoziții de fotografie’ pe gardul casei;
– modelaj cu nisip kinetic: se modelează ușor, nu se împrăștie, nu murdărește și este excelent pentru dezvoltarea abilităților motrice ale copiilor.

  1. Tabăra din grădină

Mută „cartierul general’ de joacă din casă, afară. Copiii vor fi mai puțin constrânși să păstreze ordinea și vor găsi căi creative de a-și umple timpul. Atenție însă ca cei mici să nu se expună excesiv la soare!

O modalitate grozavă de a-i proteja este să amplasezi un cort de joacă în grădină, la umbra copacilor. Sunt multe opțiuni: modele colorate, cu diverse forme (de castel, navă, acvariu), majoritatea suficient de încăpătoare pentru a adăposti o mulțime de jucării, plus gașca de prieteni. Cei mici pot crea diverse jocuri de rol: prințesele din castel, exploratorii din submarin, de-a indienii, corabia piraților.

E important ca modelul ales să nu fie doar drăguț, ci și functional: dotat cu plasă anti-țânțari, salteluță, rezistent la ploaie și realizat dintr-un material ce oferă protecție UV mare (recomandat – UV 50).

  1. Body painting

E foarte palpitant pentru copii să fie pictați pe față sau pe corp, pentru a semăna cu eroii lor preferați din povești sau din desene animate. Cheamă-i câțiva prieteni în vizită și aprovizionează-te cu acuarele tempera non-toxice care se spală, speciale pentru body painting. În niciun caz nu le înlocui cu acuarele obișnuite, deoarece riști iritații ale pielii și multă, multă bataie de cap când vine vremea curățatului.

Copiii pot fi colorați de un adult priceput sau chiar pot fi încurajați să se picteze unii pe alții, pentru ca amuzamentul să fie maxim!

  1. Jocuri de societate cu toată familia

Vacanța e și momentul potrivit pentru a petrece mai mult timp unii cu alții și a schimba impresii.
Seara, după o zi foarte activă, jocurile de societate sunt o activitate grozavă de familie: sunt amuzante, necesită concentrare și imaginație și antrenează spiritul de competiție.

Board game-urile se aleg în funcție de numărul de participanți și de vârsta copiilor.
Activity, de exemplu, e un joc ce combină mima, desenatul, curiozitatea și capacitatea de a face conexiuni.

Scrabble stimulează inteligența și îi poate ajuta pe copii să învețe cuvinte noi și să înțeleagă modul în care se formează.

Tu ce alte activități frumoase pentru copii mai știi? Te încurajăm să le împărtășești cu celelalte cititoare Baby Unica!

Sursa foto: Shutterstock

Pleci în vacanță, asigură-te că ai pus tot ce trebuie în bagajul de vacanță

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole