De ce sunt bebelușii atât de diferiți? Influențează aceste diferențe dezvoltarea lor ulterioară? Este mai puțin inteligent un copil care nu merge înainte de un an?
„Bebelușul meu este foarte cuminte, doarme toată noaptea, iar ziua, după ce mănâncă, adoarme iar…
„Vai! Ce fericită ești, dragă! A mea este foarte agitată, noaptea facem cu schimbul – când eu, când bărbată-miu; parcă nu mai crește odată.
Două mămici în parc. Altă zi, altă conversație: „Al meu a mers de la nouă luni, „Al meu are deja un an și două luni și nu merge singur; „Vorbește de la zece luni, „Are doi ani și jumătate și abia spune patru-cinci cuvinte; „Râde la oricine, „Mă dau peste cap pentru a obține un zâmbet de la el.
Performanțele bebelușilor
Cum se mai sperie mămicile copiilor care nu ating performanțele descrise de alte mame cu copii precoce, care „fac multe de la vârsta de bebeluș… Unele se resemnează cu gândul că „cineva trebuie să pască și oile, nu trebuie să fie toți genii.
Este mai puțin inteligent un copil care nu vorbește înainte de un an și jumătate sau care nu vrea să stea în brațele oricui? Vor reuși mai bine în viață copiii precoce? Nu neapărat. Precocitatea în mers sau în vorbire nu aduce cu sine și precocitatea în alte domenii și nici nu prezice neapărat un nivel intelectual mai mare.
Fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui, dar este clar că precocitatea unora dintre copii îi va ajuta să fie sau să pară mai inteligenți decât ceilalți până la o anumită vârstă.
Bebelușii care merg devreme vor fi mai încrezători, mai curajoși, deoarece au avantajul că pot explora mediul mai devreme, autonomia și independența li se dezvoltă mai devreme. Bebelușii care merg mai târziu pot fi mai neîncrezători, ar putea avea tendința (dacă adulții nu îi încurajează) să dezvolte o stare de neliniște în separarea de familie (la creșă, la grădiniță).
Bebelușii care vorbesc devreme interacționează mai din timp și mai eficient cu lumea adulților, nevoile lor sunt corespunzător și mai rapid satisfăcute; ca urmare, au deschisă calea către dezvoltarea inteligenței emoționale mai devreme. Bebelușii care vorbesc mai târziu poate nu consideră că ar fi ceva important de spus, încă. Multe genii au vorbit foarte târziu.
Dacă nu există nicio cauză medicală a întârzierii limbajului, va vorbi curând. Copilul tău este un observator, nu un purtător de cuvânt. Bebelușii care râd mult au un temperament extrovertit și au premisele unei inteligențe emoționale ridicate. „Serioșii sunt mai retrași, gânditori, precauți și conservatori.
Cum îl poți ajuta:
1. Vorbește foarte mult cu bebelușul tău: descrie mereu ce faci, vorbește corect, fără să pocești cuvintele, folosește propoziții simple și nu utiliza exagerat diminutive. Când îl privești vorbind, menține o mimică veselă. Dacă faci ceva (mâncare), povestește-i pas cu pas ce faci și arată-i obiectele, repetând denumirea lor. Nu lăsa copilul singur în cameră dacă nu doarme!
2. Cumpără-i numai jucării potrivite vârstei și arată-i cum se folosesc – jucați-vă împreună!
3. Citește-i povești copilului încă de la naștere, arată-i imagini din cartea pe care i-o citești. Nu uita să citești cu intonație, modulând vocea în funcție de personaje sau de cursul acțiunii. Din când în când, întrerupe-te și arată-i animalele din carte, imită sunetul pe care îl fac și pune-l să-ți arate și el (dar cățelul, nu ham-ham, unde e pisica, nu miau-miau).
4. Pune-i copilului muzică (mai ales clasică, selecționată pentru copii, sau muzică compusă special pentru cei mici), dar la volum mediu sau mic, și dansează cu el pe ritmurile alese.