Untul este foarte bun pentru sotat, datorită aromei pe care o împrumută alimentului, dar poate fi greu de folosit pentru că se arde uşor. Untul integral este perfect pentru sotarea sau prăjirea alimentelor cum ar fi pui, cartofi sau clătite, care necesită prepararea la temperatură joasă sau moderată. Când se gătește la temperature ridicate, aşa cum se procedează în cazul unor felii subţiri de carne sau de peşte, scoici sau ciuperci de cultură, sau pentru prepararea oricărui aliment care trebuie rumenit rapid, untul nu poate fi folosit singur pentru că se va arde. Untul folosit la temperaturi ridicate este unt clarificat, adică sunt îndepărtate din lapte proteinele solide, care se ard. Cum se sotează în unt:
- Puneţi untul într-o tigaie rece şi încălziţi treptat tigaia. (Dacă adăugaţi unt rece în tigaia fierbinte, untul va fumega imediat.)
- În timp ce se încălzeşte untul, rotiţi tigaia în aşa fel încât untul să acopere egal toată suprafaţa.
- În timp ce untul se încinge, va face spumă; cu cât devine mai fierbinte, cu atât spuma scade. Acesta este momentul când se pun alimentele în tigaie (înfierbântându-l peste acest punct, dar cu tigaia goală, untul se va arde). Asiguraţi-vă că alimentele acoperă fundul tigăii, căci altfel untul se va arde în locurile unde nu este acoperit.
Mai multe informatii utile, in cele 8 volume cu trucuri, tehnici şi reţete ale colecţiei MasterChef!
Vrei sa devii noul MasterChef la României?
Ziarul Libertatea îţi aduce colecţia ŞCOALA DE BUCĂTARI MASTERCHEF cel mai complet curs de gătit, acum în format tipărit!
Inspirată de reţetele celui mai cunoscut show culinar din lume, difuzat în peste 35 de tari, colecţia te va transforma într-un erou pentru familia şi prietenii tăi!
Luni, 28 octombrie, caută la chioşcuri „MODALITĂŢI DE PREPARARE. CUM PREPARAŢI OUĂLE', al doilea volum al colecţiei!
Preţ special 15,99 lei, exclusiv cu ziarul Libertatea de luni.