Ingrediente:
2 oua;
50g zahar;
30g unt;
2 lingurite zahar vanilat;
2 linguri frisca lichida;
60g fulgi de cocos;
2 linguri amidon alimentar;
1/2 lingurita scortisoara;
2 varfuri de cutit ghimbir macinat;
1/2 lingurita coaja de lamaie rasa;
1/2 lingurita coaja de portocala rasa;
4 linguri calvados;
1/2 lamaie;
4 mere mari;
1 varf de cutit sare;
15g unt pentru uns tava;
1 portie aluat din branza de vaci si ulei
Preparare:
Se separa galbenusurile de albusuri. Se amesteca untul cu zahar cu mixerul pana se face spuma, apoi se adauga treptat galbenusurile. Se adauga zaharul vanilat, frisca, 50g de fulgi de cocos, amidon, scortisoara, ghimbirul, coaja de lamaie si de portocala, cat si Calvadosul si se amesteca. Se incinge cuptorul la 200 – 210º C. Se stoarce jumatatea de lamaie.
Se curata merele, li se indeparteaza cotorul, se dau pe razatoare si se stropesc cu zeama de lamaie. Se bate albusul spuma cu sare si, impreuna cu merele, se adauga la compozitia de cocos. Se unge o tava (26cm diametru). Se intinde aluatul din branza de vaci si ulei si se asaza in tava.
Se acopera cu compozitia de mere si cocos, se presara cu restul de fulgi de cocos si se coace 30 de minute, pana cand, daca introduceti o scobitoare in mijloc, nu ramane aluat lipit pe ea. Se scoate tortul din cuptor, se lasa putin, apoi se desprinde pe la margini. Se lasa sa se raceasca, se asaza pe un platou si se serveste. Timp de preparare: aprox. 45 de min.