Toaleta bebelușului – reguli de bază

În primele săptămâni după naștere, toaleta bebelușului îți poate da mari bătăi de cap. Nou-născutul pare (și este) atât de fragil, încât îți este teamă să nu cumva să faci ceva greșit. Câteva reguli simple de îngrijire îți vor fi de folos

 

1. Curăţarea bontului ombilical –  până când bontul ombilical nu cade, scufundarea bebelușului în cada cu apă este contraindicată. Folosește  o compresă sterilă de tifon îmbinată în ser fiziologic pentru a şterge uşor zona din jurul cordonului ombilical. Unii medici recomandă să învelești bontul în comprese cu alcool de 70 de grade, pentru a grăbi vindecarea și a preveni infecțiile, dar nu este obligatoriu. Ai grijă să prinzi scutecul astfel încât marginea să nu agațe bontul ombilical, provocând mici sângerări.

2. Toaletarea nasului –  Este foarte important să cureți des nasul celui mic și să îndepărtezi mucozitățile care îi îngreunează respirația și permit acumularea de germeni, favorizând și declanșarea otitelor.

3. Cum cureți ochii – folosește ser fiziologic pentru a curăța regulat ochii, cu ajutorul a două comprese sterile, câte una pentru fiecare ochi. Nu utiliza bețișoarele de urechi în acest scop! Acestea sunt contraindicate, de altfel, și pentru urechi. Ceara din urechi protejează împotriva bacteriilor, iar bețișoarele pot zgâria pielea sau pot înfunda ceara, determinând apariția infecțiilor.

4. Zona inghinală – în primele zile după naștere, este posibil să ovservi mici scurgeri vaginale (dacă ai fetiță) – nu te speria, nu este nimic anormal. Curăță bine zona inghinală, fără să apeși, folosing comprese sterile și ser fiziologic. Curățarea se face dinspre față înspre anus, pentru a nu permite microbilor să pătrundă în uretră, provocând infecții uterine, la care fetele sunt mai predispuse.

Cea mai importantă regulă de îngrijire este ca înainte de manevrarea celui mic să te speli bine pe mâini și să te schimbi de hainele pe care le-ai purtat afară. Pare un lucru simplu, dar are efecte mari (pozitive sau negative) asupra stării de sănătate a celui mic, care are un sistem imunitar imatur și este mai susceptibil la infecții.

 

foto Shutterstock

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole