În funcție de organismul celui mic, putem avea de-a face cu diverse tipuri de alergii, mai ușoare sau mai severe. De asemenea, și episoadele alergice pot varia. Dacă simptomele pe care le prezintă copilul pot fi corelate cu expunerea la un alergen cunoscut, atunci diagnosticul se poate stabili rapid. Cazurile în care diagnosticarea devine dificilă sunt cele în care simptomele alergice seamănă cu cele ale altor boli.
Alergiile sezoniere
Primăvara, majoritatea alergiilor sunt cauzate de polenul copacilor înfloriți și care plutește în aer. Vara, putem avea alergii din cauza ierbii, fânului, semințelor sau polenului cerealelor, a sporilor de mucegai din atmosfera în zilele ploioase. La începutul toamnei, alergiile sunt cauzate de polenul erbaceelor.
Alergiile provocate de insecte
Primăvara, înțepăturile insectelor pot cauza reacții alergice care se manifestă prin inflamarea unui întreg segment al corpului. Dacă înțepătura se află în zona feței, este necesar să mergeți de urgență la medic, deoarece în urma unei reacții alergice, pot fi afectate și organe interne, precum laringele sau corzile vocale. Aceste alergii sunt mai rare față de celelalte tipuri, însă mai periculoase.
Alergiile alimentare
Acestea sunt cele mai des întâlnite la copii. Iată care sunt principalele alimente responsabile de majoritatea alergiilor:
- nucile
- alunele
- peștele
- fructele de mare
- fructele de pădure
- ouăle
- laptele de vacă
- mierea
Mai nou, aditivii și coloranții alimentari utilizați la scară largă și condimentele reprezintă o sursă de reacții alergice.
Severitatea manifestărilor alergice la mâncare depinde de cantitatea care a fost consumată din alimentul respectiv și de sensibilitatea organismului celui mic.
Recunoști alergia alimentară dacă cel mic are simptome precum:
- mâncărimi în jurul gurii, gâtului sau nasului
- pete roșii și umflate pe tot corpul
- dureri de burtă
- greață și vărsături
- diaree
- sporul ponderal nesatisfăcător
- umflarea buzei, a limbii sau a feței
- dificultăți în respirație
- șuierat în timpul respirației (wheezing)
Alteori, pe lângă acestea, în cazul sugarului, alergia alimentară se poate manifesta și prin:
- refuzul alimentației
- colici abdominale intense
- scaune diareice cu sânge
Consultant: Iulia Tincu, medic pediatru (Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu Bucuresti),