Precizia metodei de testare Fetal Medicine Foundation (FMF) combinata cu performantele tehnice ale aparatului BRAHMS KRYPTOR Compact pentru bitestul de trimestrul I de sarcina (analize de sange) conduc la ceea ce se numeste The Gold Standard in depistarea riscului de anomalie cromozomiala cu o acuratete de 97%, inlaturand astfel recomandarea unei amniocentezei inutile.
|
In imagine: Dr. Istvan Komporaly – manager HK&ZY Best Pharma Distribution, importatorul BRAHMS KRYPTOR Dr. Marius Vicea Calomfirescu, Clinica Matei Basarab – medic primar Obstetrica Ginecologie, supraspecializare in Medicina Materno-Fetala, atestat FMF |
Depistarea riscului de anomalie cromozomiala este unul dintre obiectivele medicale in primul trimestru de sarcina. Cel mai frecvent se vorbeste despre sindromul Down, dar intra in discutie si alte posibile anomalii.
Pentru atingerea acestui obiectiv, se efectueaza un screening de prim trimestru.
In urma unei ecografii, se stabilesc:
- grosimea translucentei nuchale fetale (nuchal translucency);
- prezenta sau absenta osului nazal fetal;
- frecventa cardiaca fetala;
- aspectul fluxului sanguin prin valva cardiaca tricuspida fetala;
- aspectul fluxului sanguin prin ductul venos in ficatul fetal;
- prezenta sau absenta unor anomalii fetale majore la aceasta varsta.
■Bitestul de trimestrul I masoara nivelul in singele matern a doi hormoni ( ß-hCG liber si PAPP-A).
â– Bitestul de trimestrul I Aceste informatii cumulate cu varsta mamei (incepand cu 35 de ani, riscul creste exponential) permit calcularea riscului individual de anomalie cromozomiala la fetus.
â– Bitestul de trimestrul I Daca se constata prezenta unui asemenea risc, gravidei i se recomanda unul dintre examenele mult mai invazive si riscante care sa ofere un raspuns la intrebarea: prezinta cu adevarat fetusul o anomalie crozomiala? Aceste teste de diagnostic sunt amnicenteza sau biopsia de vilozitati choriale.
Eroarea este posibila
Inca de la inceput, eroarea este posibila: fie sunt ratate cazuri de anomalie cromozomiala, fie se pune in evidenta un risc in realitate inexistent si gravida ajunge la amniocenteza fara sa fi fost necesar in realitate.
Amniocenteza si biopsia de vilozitati choriale sunt teste deosebit de invazive si cu risc atat pentru mama cat si pentru sarcina. Sunt dureroase si costisitoare. Ca sa nu mai luam in calcul stresul psihic prin care trece viitoarea mama pana la eventuala infirmare a anomaliei.
Obiectivul este reducerea ratei de eroare prin cresterea acuratetei rezultatelor screeningului de trimestrul I.
Testul Combinat de trimestrul I prin metoda Fetal Medicine Foundation
Testul Combinat se efectueaza in saptamanile 11-13 de sarcina.
Fetal Medicine Foundation (FMF) din Londra a pus la punct o metoda de calcul a riscului prin cumularea valorilor rezultate in urma bitestului de trimestrul I cu parametrii constatati la ecografie. Metoda este sustinuta de un soft performant care introduce in calcul toate aceste informatii, analizandu-le dupa anumiti algoritmi.
Fetal Medicine Foundation pregateste medici obstetricieni, ii atesta in urma unui examen si le ofera apoi softul necesar. Anual, cursul este reluat, apoi medicul este reexaminat si reatestat.
Avem in Romania, pana in acest moment, 39 de medici atestati de Fetal Medicine Foundation.
Metoda Fetal Medicine Foundation + BRAHMS KRYPTOR Compact = The Gold Standard in Testul Combinat de trimestrul I
Pentru ca metoda Fetal Medicine Foundation sa poata ofera o acuratete maxima, datele introduse in calcul trebuie sa fie cat se poate de exacte. La acest lucru contribuie pregatirea medicului ecografist dar si precizia analizelor de sange.
Dispozitivul BRAHMS KRYPTOR Compact a fost certificat de Fetal Medicine Foundation ca fiind cel mai precis in acest domeniu si il recomanda pentru rezultatele cele mai bune care se obtine in acest moment in privinta testarii riscului de anomalie cromozomiala.
Combinand acuratetea metodei de calcul Fetal Medicine Foundation cu precizia rezultatelor oferite de BRAHMS KRYPTOR Compact s-a ajuns de la o rata de 20% din cazurile de anomalie cromozomiala ratate la testarea de trimestrul I si 10% rezultate fals pozitive (care conduc la efectuarea inutila a amniocentezei) la o precizie de 97%.
Care sunt costurile petru pacienta?
Calificarea medicului atestat de Fetal Medicine Foundation ca si softul special utilizat la calcul nu te costa nimic suplimentar. Medicul isi face, doar meseria, numai ca la standarde superioare. Ecografia nu este una speciala. Observarea si interpretarea parametrilor coroborate cu valorile de la analiza de sange constiuie metoda speciala.
Analizele efectuate cu ajutorul dispozitivului BRAHMS KRYPTOR Compact sunt, de regula, cu 100 de lei mai scumpe decat cele efectuate in conditii obisnuite.
Mentiune: Din bugetul public al asigurarilor de sanatate nu se deconteaza testarea de trimestrul I pentru riscul de anomalie cromozomiala, deci, oricum, aceasta examinare se plateste. (No comment)
Costul final al Testul Combinat de trimestrul I prin metoda Fetal Medicine Foundation si cu analizele efectuate de BRAHMS KRYPTOR Compact este de aproximativ 550 de lei.
Costul unei amniocenteze este de aproximativ 2 000 de lei + suferinta fizica + stres psihic + risc de afectare si chiar pierde a sarcinii.
Medicii din Romania atestati in folosirea metodei Fetal Medicine Foundation de calculare a riscului de anomalie cromozomiala
Bucuresti:
|
Iasi:
Arad:
Craiova:
|
Puteti verifica la zi lista medicilor atestati de Fetal Medicine Foundation la: https://courses.fetalmedicine.com/lists?course=1. In afara de cei 39 de medici deja atestati, la cursurile Fetal Medicine Foundation mai sunt inregistrati alti 140 de medici din Romania, care se vor alatura in curand comunitatii.
Clinicile care detin BRAHMS KRYPTOR Compact:
- Matei Basarab din Bucuresti
- Medlife din Bucuresti
- Sfanta Maria din Bucuresti
- Clinica Iliev din Iasi
- Centrul Euromaterna din Constanta
Costuri pentru clinici si cadrele medicale:
Cursul Fetal Medicine Foundation se desfasoara pe internet si este gratuit: http://www.fetalmedicine.com/fmf/training-certification/certificates-of-competence/the-11-136-week-scan/
Dispozitivul BRAHMS KRYPTOR Compact costa in jur de 55 000 euro si este capabil sa proceseze 300 de seturi de analize pe zi.
Dr. Marius Vicea Calomfirescu:
„Transmitem pe aceasta cale un apel catre toate clinicile din Romania sa introduca in gama de servicii metoda Fetal Medicine Foundation de examinare ecografica si calcul de risc bazat pe analizele de sange (biochimia) BRAHMS KRYPTOR, familiile din tara noastra si copiii nostri avand nevoie de un viitor sigur, lipsit de griji’.
Dr. Istvan Komporaly:
„Importanta acestei testari este primordiala, atat pentru mamele care au trecut de un anumit prag de varsta, cat si pentru cele mai tinere. O sarcina bine monitorizata inseamna o familie fericita si copii sanatosi. Controleaza si cele mai mici detalii! Informeaza-te! Apeleaza la medici acreditati FMF (www.fetalmedicine.com), la aparatura de screening biochimic performanta si precisa. Facem apel catre toti viitorii parinti sa efectueze acest dublu test BRAHMS KRYPTOR.'