Tatici: ce vor proaspetele mamici sa stiti, fara sa va spuna

Felicitari, ai devenit tatic! Este minunat dar in acelasi timp si obositor si destul de dificil, avand in vedere ca ai foarte multe de invatat despre minunea care tocmai a intrat in viata ta, dar si despre cum sa isi ajuti sotia care se pare ca s-a transformat in cu totul alta femeie.

Este obosita dupa nastere, asaltata de schimbari hormonale care o fac sa planga din absolut orice lucru marunt sau chiar o privire si de asemenea, pare coplesita de iubirea pe care o poarta bebelusului si probabil te intrebi daca pentru tine mai este loc.

Iata cateva lucruri pe care sotia ta ar vrea sa le sti, insa sa nu fie nevoite sa ti le spuna.

I-ati timp liber de la serviciu

Asa cum luna de miere are scopul de a va ajuta sa deveniti mai apropiati si sa va bucurati unul de compania celuilalt departe de viata de zi cu zi si stres, asa si „luna pentru bebelus' este momentul in care iti cunosti bebelusul si te obisnuiesti cu noua viata de familie.

De asemenea, cu siguranta esti mandru de bebelusul tau si vrei sa il prezinti tuturor celor pe care ii cunosti insa este foarte important sa se limiteze vizitele, in special in prima perioada cand mamica se recupereaza dupa nastere.

Va fi epuizata, plina de hormoni, vulnerabila si se va simti coplesita. Tine mine ca cu cat mai multa odihna si intimitate primeste mamica, cu atat mai repede se va recupera.

Ofera-i o pauza

Cand vii de la serviciu, este dezordine in casa si sotia ta este inca in pijama, cu bebelusul in brate, in acelasi fotolui in care ai lasat-o dimineata, nu o intreba ce a facut toata ziua si nu ii oferi sfaturi.

Nu are nevoie sa auda de la tine ca se putea schimba de pijama cat a dormit bebelusul (cel mai probabil bebelusul nu a dormit din cauza colicilor si ea nu a putut nici macar sa isi traga sufletul, dar apoi sa se schimbe de haine).

Este incredibil de obosita, desi pare ca nu a facut mare lucru toata ziua, decat poate sa stea tolanita in fotoliu cu bebelusul in brate, care acum este complet calm.

Da-i un sarut, imbratiseaza-o si intreab-o cu ce o poti ajuta sau si mai bine, pregateste-i ceva de baut sau ceva de mancare, ofera-te sa ai grija de bebelusul vostru cat ea sa faca un dus, o plimbare sau orice altceva are nevoie.

Trimite-o la culare

Privarea de somn este ingrozitoare, si tu vei fi obosit insa ea are si mai multa nevoie de odihna pentru a se recupera dupa nastere si alaptare. Ocupa-te de bebelus dupa masa de dimineata si lasa-ti sotia sa mai doarma putin, seara cand vii de la serviciu, dupa ce il hraneste trimite-o la culcare si petrece tu singur timp cu bebelusul. Asa iti ajuti si sotia si creeezi si tu acea legatura speciala intre tati si bebe.

Spune-i ca o iubesti. Spune-i de multe ori

Spune-i ca este frumoasa, multumeste-i pentru minunea de bebelus pe care l-a adus pe lume. Este greu sa te simti frumoasa cand de cele mai multe ori pe bluza ta se afla lapte de bebelus (si uneori si voma), cand nu apuci nici macar sa faci un dus in mod corespunzator sau sa faci curatenie in casa, avand in vedere ca toata ziua o petreci cu bebelusul.

Chiar daca sotia ta devine irascibila asta nu inseamna ca nu te iubeste sau ca nu are nevoie de tine. Tine minte ca este epuziata, plina de hormoni si vulnerabila si are nevoie sa stie ca o iubesti, ca inca o vezi frumoasa si speciala.

Ia-i apararea intotdeauna

Intotdeauna fii de partea sotiei tale si ia-i aparearea in fata tuturor si mai ales in fata mamei tale. Alegerile pe care le faceti legate de bebelus sunt ale voastre in calitate de parinti si nimeni nu trebuie sa lasati pe nimeni sa va spuna sa faceti altfel. O vorba veche spune ca „mama stie cel mai bine' si in cele mai multe cazuri asa si este.

Nu sta pe ganduri si fa-o pur si simplu

Daca nu te simti confortabil facand anumite lucruri cum ar fi sa imbraci bebelusul sau sa ii faci baie din cauza fricii ca ai putea sa faci ceva gresit, nu sta pe ganduri si fa-o pur si simplu.

Cu cat incerci mai mult cu atat va fi mai usor. Tine minte ca daca te vei implica activ in cresterea si ingrijirea copilului tau inca de la inceput, este ca o „investitie' in relatia ta cu bebelusul dar si cu sotia ta.

Spune-i ca se descurca de minune

Asigura-te ca ii spui in fiecare zi ca o iubesti si mai ales, spune-i concret folosind  expresii de genul „iubesc modul in care tu….' sau „imi place sa te privesc cand…..'.

Va primi o multime de sfaturi din toate partile insa aproape nimeni nu ii va spune ca se descurca de minune asa ca aminteste-ti cat este de vulnerabila si cat are nevoie de sustinere emotionala si morala.

Tine-te tare pe pozitii

Bebelusii plang, foarte mult si din foarte multe motive, avand in vedere ca este cam singurul mod prin care pot comunica. De multe ori nu vei sti de ce plange bebelusul dar nici sotia ta nu stie, asa ca nu o intreba niciodata ce are bebelusul de plange pentru ca la cat este de obosita si vulnerabila, va percepe intrebarea ta ca pe o critica.

In schimb, o poti intreba cum sau cu ce o poti ajuta si incurajeaz-o sa isi asculte instinctele pentru ca ea cunoaste cel mai bine bebelusul.

In cele din urma, nu uita ca te descurci si tu de minune si vei fi un tatic grozav.

Sursa: thenaturalparent.co.nz
Foto: 123rf.com
Text: Simona David

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole