Începând de astăzi, țara noastră, prin mișcarea națională Și eu traiesc sanatos!’ – SETS, face parte din proiectul OPEN, care va angrena 3,9 milioane de europeni până în 2016.
EPODE International Network, cea mai extinsă reţea de prevenire a obezităţii la nivel mondial, a anunţat astăzi lansarea unui proiect inovator cu scopul de a spori eforturile pentru prevenirea obezităţii în rândul copiilor din Europa. Proiectul OPEN va susține 11 iniţiative comunitare care vor beneficia de sprijin specific în vederea extinderii activităţilor pentru reducerea ratei obezității infantile până în 2016. Acest proiect îşi propune să ajute aproximativ patru milioane de oameni din comunităţi din întreaga Europă, inclusiv 975.000 de copii şi adolescenţi, pentru a alege şi a menţine un stil de viaţă activ şi sănătos. În acest moment, în Europa, unul din trei copii de 11 ani este supraponderal sau obez*.
Pe parcursul următorilor trei ani, proiectul OPEN va susţine programe şi iniţiative derulate în Belgia, Cipru, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Suedia, Franţa, Grecia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia şi Spania. Multe dintre aceste programe au fost structurate în baza modelului EPODE care are ca obiectiv prevenirea obezităţii în rândul copiilor prin implementarea de programe la nivel local care stabilesc norme şi condiţii care îi ajută pe copii să beneficieze de o alimentaţie sănătoasă, timp de joacă activă şi recreere.
Programul din România integrat și sprijinit de OPEN este Mișcarea Națională „Și eu trăiesc sănătos!’ – SETS, inițiată de Fundația PRAIS în martie 2011. Până în acest moment, au fost angrenați în proiect peste 94.500de elevi din ciclul primar din 252 de şcoli din Bucureşti, Roman şi Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice şi peste 200.000 de părinţi, 2 milioane – public larg. Portalul mişcării, www.sets.ro,și pagina de Facebook SETS – facebook.com/miscareaSETS au devenit o sursă publică de informații utile familiei și de angajare a copiilor în competiția anuală „Cluburile SETS de Mișcare și Distracție’, la care s-au înscris până acum 11.510 elevi care au creat 280 de cluburi SETS și au derulat 4.770 de activități. Peste 200 de studenți voluntari din cadrul UNEFS din București și FEFS Cluj au animat, în cadrul celor 180 de lecții deschise extracurriculare, 11.200 de elevi.