Sarcina vara: ramai „cool”

Daca esti „foarte' insarcinata pe timpul verii, pe masura ce temperaturile cresc, acelasi lucru se intampla si cu nivelul tau de disconfort. Care sunt problemele si ce poti face sa te bucuri de sarcina…

Cele mai bune ore pentru a-ti lua „doza zilnica' de soare sunt cele din cursul diminetii, cat mai devreme dupa rasarit, cand astrul zilei nu a inceput inca sa „arda'. Nu este nevoie sa-ti expui burtica la soare, iar pe cap poti purta o palarioara. In schimb, iti poti expune spatele, umerii, bratele – „baia de soare' va avea aceleasi efecte ca si cum ai face plaja.

In timp ce pentru altii vara e despre vacante, soare, bronz si relaxare in aer liber si ceva cocteiluri cu umbrelute baute pe malul marii, lacului etc., pentru tine, ca insarcinata, lucrurile nu-s nici pe departe atat de amuzante. Caldura duce la cote extreme senzatiile cauzate de fluctuatiile hormonale (inclusiv starile depresive) si poate deveni periculoasa si pentru tine, si pentru bebelus.

Hipertermia este la fel de periculoasa precum hipotermia (despre care sigur ai auzit, si care e cauzata de frig). Numele este atribuit pentru anumite stari cauzate de caldura – crampe, stari de lesin si de epuizare.

Crampele sunt cele mai putin grave dintre toate efectele caldurii extreme si sunt cauzate de faptul ca, din cauza caldurii, prin transpiratie excesiva, corpul pierde electroliti, fapt care se traduce prin puternice spasme musculare.

Acesta este primul semn ca, daca nu reduci cumva temperatura corpului, vei putea avea si alte probleme, mai serioase.

Starea de epuizare pe care o poti simti ocazional vara, chiar si cand nu esti insarcinata, este urmare a unei combinatii de factori printre care expunerea prelungita la soare/caldura si aport insuficient de lichide, combinat cu o incapacitate a organismului sa-si regleze temperatura.

Dureri de cap, greata, slabiciune, ameteala, stare de confuzie, puls rapid, respiratie accelerata, senzatie de sufocare – toate acestea sunt deja simptome serioase, precursoare ale unui atac ce-ti poate pune viata in pericol.

2 litri de lichide (apa, ceaiuri, sucuri naturale de fructe, lapte) este minimul necesar pe zi, si el creste in functie de cat de activa esti si cat de mult transpiri.

Ce mai trebuie sa stii este ca, paradoxal, desi tu ai mai multe fluide in corp (si te si simti toata umflata), tot acest surplus de lichide te predispune la deshidratare – caci apa este alungata de fapt din celule, unde ar fi nevoie de ea, si impinsa spre zone ca genunchi, glezne etc., cauzand umflarea si aspectul de pufos.

Deshidratarea este cu atat mai periculoasa in sarcina cu cat pune in pericol si viata bebelusului, a carui inima incepe sa bata prea tare.

Apare si riscul unei nasteri premature – deshidratarea implica diminuarea volumului de sange si, ca atare, cresterea concentratiei de oxitocina, hormonul responsabil pentru declansarea contractiilor.

Iar pe de alta parte, bebelusul are oricum o temperatura a corpului mai mare cu un grad decat a ta si el nu are intrauterin un „termostat' de reglare a propriei temperaturi.

De aceea, pe durata intregii sarcini, dar cu precadere in primul trimestru, cand bebelusul se formeaza structural, este extrem de important sa eviti caldura excesiva. Aceasta este asociata inclusiv cu defecte la nastere, probleme de inima, lipsa peretelui abdominal si malformatii ale sistemului nervos.

Pentru a te feri de deshidratare
Suplimenteaza consumul de lichide – 8-10 pahare de 250 ml este minimul necesar pe zi. In plus, manÃ¥nca numai alimente usoare (usor de digerat), fiindca o masa mai copioasa solicita prea tare organismul si are ca efect cresterea temperaturii corporale, cu toate riscurile pe care asta le implica.

Incearca sa petreci cat mai mult timp la umbra sau in aer conditionat (desi, atentie, fluctuatiile de temperatura supun organismul unui efort mai mare de a-si regla „termostatul'), fa dusuri caldute (nu cu apa rece ca gheata) cat mai des.

Daca nu ai acces la piscina, pune-ti macar un cub de gheata pe incheieturi – te va ajuta sa te racoresti. Fereste-te de razele soarelui, purtand haine din tesaturi naturale, fluide. Nu uita nici de palarie, ochelari de soare si incaltaminte care sa-ti lase pielea sa respire.

Extra-ingrijire
In cazul femeilor insarcinate, deshidratarea mai rapida supune pielea la mai multa „presiune' si creste riscul producerii de vergeturi – nu uita, deci, sa folosesti in continuare produsele de ingrijire special concepute pentru sarcina.

Tine cont de faptul ca soarele accentueaza si problemele pigmentare din sarcina (masca de sarcina) si ca petele pot disparea sau nu dupa sarcina – foloseste, deci, produse de protectie solara, insa citeste cu mare atentie etichetele acestor produse si consulta-te cu medicul, caci ele pot contine compusi activi ce patrund in placenta si sunt potential daunatori pentru fat.

Atentie si la produsele de tip auto-bronzant – informeaza-te cu privire la riscurile pe care le presupune folosirea lor in sarcina.

Text: revista Baby; Foto: HEPTA.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole