Copilul este pregatit pentru nastere, dar nu strica sa mai zaboveasca pentru cateva saptamani.
Pozitia in care se afla acum este, cel mai probabil, pozitia finala. In cele mai multe cazuri, copilul se pregateste sa iasa cu capul inainte – prezentatie craniana.
Daca, insa, va veni cu sezutul – prezentatie pelviana – medicul va sti din timp ce este de facut. Nu-ti face tu probleme!
Nerabdarea micutului este la fel de mare ca si a ta. Cand este treaz, tine ochii deschisi si ii inchide cand doarme. Sistemul nervos central se mai perfectioneaza inca, la fel si plamanii.
Scheletul se intareste si, daca mama nu are grija sa ia un supliment de calciu, micutul va face apel la rezervele mamei.
Stratul de grasime de sub piele va fi capabil sa ajute la reglarea temperaturii micului organism deindata ce el va parasi mediul caldut intrauterin.
In cazul sarcinii multiple:
Este si mai putin probabil ca micutii tai sa-si mai schimbe pozitia pana in momentul nasterii, pentru ca, pur si simplu, nu mai au loc sa se intoarca.
Daca sunt numai (!) doi, in multe cazuri acestia stau frumos, ambii cu capul in jos. Daca, insa, se afla in pozitii diverse, medicul va vedea la ecograf acest lucru si va face planuri in cunostinta de cauza. In orice caz, ei vor iesi pe rand si, fiind mai micuti, vor permite anumite manevre in timpul nasterii.
Cat de mare este copilasul tau? In lungime, poate sa aiba si 44 cm, iar in greutate, spre 1800 g. Daca sunt mai multi, sunt putin mai micuti.
Ce face mama?
Probabil ca oboseala este tot mai mare si apare tot mai curand. Dificultati cu somnul, picioare grele, spatele abia mai poate sustine greutatea. Odihneste-te cat mai mult posibil, dar nu abandona complet mersul pe jos!
In cazul sarcinii multiple:
Fii mereu pe faza! De regula, gemenii se grabesc. 50% dintre nasterile multiple se petrec pana in cea de a 37-a saptamana.
Ce trebuie sa faca mama?
Chiar daca esti ingrijorata in privinta greutatii tale, trebuie neaparat sa continui sa mananci sanatos si echilibrat. Pentru a se dezvolta, copilul are nevoie de alimentele pe care le consumi.
Ca sa-ti fie mai usor:
Probabil ca esti deja „cu ochii la bagaje’. Apropo: ce-ai pus in bagaj?
Sa nu-ti lipseasca:
- actul tau de identitate;
- asigurarea medicala;
- articolele de toaleta, in mod special, tampoane igienice, pentru ca, dupa nastere, va urma o perioada de sangerare;
- hainele cu care vei pleca din spital. Nu cele de domnisoara, pentru ca nu te vei subtia la loc chiar atat de repede!
- hainute si scutece pentru cel mic (cei mici).
- dispozitivul special in care vei aseza copilul in masina trebuie sa fie pregatit.
Ce poate sa faca tata?
Mama este tot mai greoaie si mai lipsita de agilitate. Ai grija de ea.
Nu pleca de acasa pana nu te-ai asigurat ca i-ai lasat la indemana tot ce-i trebuie, ca ai rezolvat micile treburi zilnice pe care ea nu are voie sau nu poate sa le mai faca.
Sa aveti amandoi telefoanele la indemana si incarcate.
Mai suna peste zi, ca sa te asiguri ca totul este in regula. Si nu te speria daca o sa ajunga mai greu la telefon! Pune-i in vedere sa nu alerge prin casa daca telefonul suna.
Text: Mihaelea Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime
Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile