Saptamana 30

Ce face micutul?
Daca pana acum creierul copilului era neted „ca-n palma’, acum incep sa i se formeze circumvolutiunile, ceea ce inseamna ca suprafata scoartei cerebrale se mareste, intr-un ritm mult mai mare decat cresterea creierului in volum.

A disparut puful acela numit lanugo. Ochii raman mai multa vreme deschisi, urmarind lumina difuza care patrunde pana la el.

Cat de mare este copilasul tau?
In lungime, are cam 38 cm iar in greutate, catre 1400 g.

Ce face mama?
Oboseala este mai accentuata si se instaleaza mai devreme. Posibil sa ai episoade de insomnie. Nu te gandi la medicamente. Incearca altceva.

Incearca sa citesti ceva interesant. Se pare ca somnul iti inchide ochii cu atat mai repede cu cat iti doresti tu mai mult sa-i tii deschisi.

O baie calda, cu plante aromatice inainte de culcare poate fi de ajutor. Si ce te mai adoarme de obicei? Televizorul? Foarte bine. Intinde-te intr-un sezlong si incearca sa privesti la televizor.

Ce trebuie sa faca mama?
Este foarte important sa te hranesti corect. Copilul este in perioada de crestere in greutate si de constituire a depozitelor de calciu si fier. Cresterea celulara este sustinuta de proteinele pe care le primeste tot de la tine.

Ca sa-ti fie mai usor:
Schimbarile de dispozitie sunt, de asemenea, normale in aceasta perioada. Daca te simti brusc iritata sau nelinistita, constientizeaza cauza reala si nu te lasa purtata de val.

Analizeaza rational, intreaba-te ce te nemultumeste in mod concret sau ce te sperie. Este fondata spaima sau nemultumirea? Este ceva grav si fara putinta de rezolvare? De cele mai multe ori, nu.

Nu-i asculta pe cei care au tendinta sa te sperie, povestindu-ti experiente neplacute legate de sarcina si nastere. Inchide cu fermitate orice asemenea discutie. Esti vulnerabila, esti influentabila, asa ca nu-i lasa pe cei lipsiti de tact sa te indispuna.

Nu da atentie niciunui fel de superstitie. Daca medicul spune ca e bine, atunci e bine.

Ce poate sa faca tata?
Daca nu esti foarte abil in gestionarea starilor psihice delicate ale mamei, cel putin fii constient ca ele fac parte din simptomele sarcinii.

Ajut-o sa-si mute atentia asupra altor subiecte. Povesteste-i intamplari nostime de la serviciu, pune-i muzica, scoate-o la o plimbare. N-o lasa sa piarda contactul cu lumea.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole