Creierul se dezvolta si se structureaza. Ochii incep sa se deschida si retina sa se formeze.
Infatisarea copilului se apropie tot mai mult de cea finala, doar ca este, inca, micut. Si nu doar atat. Plamanii, ficatul si sistemul sau imunitar mai cer timp pentru maturizarea completa.
Auzul micutului este tot mai eficient. Acum recunoaste vocile si alte sunete familiare.
Desigur, dupa nastere, va trebui sa se reacomodeze cu ele, pentru ca acum le percepe prin mediul lichid in care se afla. In plus, urechile sunt si ele acoperite cu acea substanta care ii protejeaza pielea in lichidul amniotic.
Cat de mare este copilasul tau? In lungime, poate avea 35 cm iar in greutate, a depasit cu putin 1 kg! Primul lui kilogram! Trebuie sarbatorit!
Ce face mama
Uterul ocupa acum cea mai mare parte a abdomenului tau, incepand din spatiul pelvic, si reuseste sa „fure’ si o parte din cutia toracica.
Asa se face ca, in jos, provoaca iarasi urinari frecvente si dureri de spate iar in sus, iti stanjeneste respiratia.
Frecvent, apar crampele musculare si venele varicoase, inclusiv hemoroizii.
In cazul sarcinii multiple (dar nu numai):
Familiarizeaza-te din timp cu simptomele preeclampsiei, pentru ca aceasta este mai frecventa in cazul sarcinilor multiple.
Preeclampsia numita si toxemie gravidica este o complicatie ce survine, in general, spre sfarsitul trimestrului al 2-lea sau inceputul trimestrului al 3-lea al sarcinii.
Se caracterizeaza prin cresterea valorilor tensiunii arteriale peste 140 / 90, nivel ridicat de proteine in urina (0,3 g in 24 de ore ) si edeme (umflaturi nedureroase cauzate de acumularea de lichid) ale membrelor superioare si inferioare.
Cele mai vizibile semne sunt cele ale hipertensiunii arteriale: dureri persistente de cap, urechi infundate, rosii si fierbinti, „pete’ sau „puncte luminoase’ mobile in campul vizual. De asemenea, poti sesiza zone ale corpului care se tot umfla fara sa te doara.
Greata, voma, durerile abdominale pot constitui, de asemenea, semnale de alarma. Daca prezinti asemenea simptome, ia legatura cu medicul fara intarziere. Nu uita: mai bine sa fie alarma falsa decat sa actionezi prea tarziu.
Altfel, riscul este eclampsia, faza de finalizare a preeclamsiei. Eclampsia isi merita aceasta rezonanta ingrijoratoare pentru ca seamana cu atacurile de epilepsie.
Se manifesta prin pierderea constientei, redoarea (rigidizarea) membrelor si aparitia convulsiilor.
Daca esti pe faza si mergi la medic din timp, aceste lucruri urate nu ti se vor intampla.
Ce trebuie sa faca mama
Timpul trece mai repede decat crezi. Ai putea deja sa discuti cu medicul despre felul in care vei naste.
O nastere naturala ar fi preferabila, daca nu exista cauze care sa impuna o operatie cezariana.
In cazul nasterii normale, se pune problema eventualei anestezii. Din ce in ce mai multe mame, mai ales dintre cele aflate la prima nastere, opteaza pentru anestezia epidurala.
Intr-o anestezie epidurala conventionala, se injecteaza o doza de anestezic in spatiul epidural, in jurul maduvei spinarii. Acest lucru produce o anesteziere a nervilor care aduc senzatii de la uter si canalul nasterii.
Dincolo de mirajul unei nasteri fara dureri, anestezia epidurala poate aduce dezavantaje majore.
In primul rand, mama nu mai poate coopera la nastere, nu-si mai poate sincroniza efortul de impingere cu contractiile, ceea ce va duce la un travaliu lent, nereusit, mai ales in a doua parte, in care copilul se afla in tranzit de la mediul uterin la cel extrauterin si are nevoie de aer. Se poate ajunge la forceps si la sectionari mai mari decat ar fi necesare in mod normal.
In al doilea rand, anestezia epidurala duce la o scadere a presiunii sangelui mamei, ceea ce il va priva pe copil de o parte din oxigenul necesar tocmai acum, cand are mai multa nevoie.
Apoi, din cauza imobilizarii, mama nu va putea urina – lucru deloc neglijabil – si va trebui sa i se aplice o sonda urinara, lucru nenatural si mai bine de evitat.
Si s-au mai constatat multe alte efecte nedorite care fac studiul unor ample studii si statistici.
Ca sa-ti fie mai usor:
Te doare spatele, te doare capul, te dor picioarele, te balonezi, te constipi, dormi putin si prost. Lucrurile pot fi imbunatatite prin folosirea Tehnicii Alexander de adoptarea pozitiilor corecte in repaus si in orice activitate.
Inca la inceputul secolului trecut, australianul Frederick Matthias Alexander, a dezvoltat o teorie conform careia majoritatea problemelor noastre de sanatate sunt, daca nu produse, cel putin agravate de postura incorecta.
Atata vreme cat coloana vertebrala este indoita in mod nefiresc, circulatia sangelui, a fluxului nervos si capacitatea toracica si abdominala sunt afectate. Teoria lui era sustinuta de stiinta osteopatiei si de practica presupuncturii care se dezvoltau cam in acelasi timp.
Asa ca:
Nu purta bagaje „de umar’. Chiar daca nu este un bagaj greu, te va face sa tii, inconstient, umarul respectiv mai sus. Moda rucsacelelor este foarte sanatoasa.
Cand stai asezata, nu te cocosa si ai grija sa tii umerii la acelasi nivel.
Cand stai in picioare, nu lasa abdomenul sa se duca inainte si umerii in jos, pentru ca, in acest fel, coloana vertebrala se va curba mult inainte in regiunea lombara.
Studiaza mai detaliat Tehnica Alexander. Vei gasi pe Internet multe informatii care iti vor fi utile pentru toata viata.
Ce poate sa faca tata
Ai grija de mama! Sunt lucruri banale pe care ea nu le mai poate face.
Nu se mai poate apleca si nu mai poate ridica un obiect greu – cum ar fi un lighean cu rufe. Ajut-o sa le intinda la uscat. N-o sa mai poata spala cada sau vasul de toaleta. Pune-ti manusile si curata-le tu.
Nu mai poate sa ia un obiect care se afla pe raftul cel mai de sus. Nici intr-un caz n-o lasa sa se urce pe o scarita sau pe un scaun. Cu ametelile pe care le are, poate fi periculos.
Incurajeaz-o sa renunte la asemenea treburi si sa te astepte s-o ajuti. Ce poate fi atat de urgent?
Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime
Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile