In saptamana 1 de sarcina nu se intampla nimic deosebit, insa ai rabdare, in curand lucrurile se vor schimba radical. In aceasta saptamana are loc ultima menstruatie din urmatoarele noua luni. Desi acum nu esti inca insarcinata, nu inseamna ca nu trebuie sa te pregatesti deja pentru perioada de conceptie.
Iata la ce sa fii atenta!
Ce face copilul in saptamana 1 de sarcina
Calculul incepe cu prima zi a ultimei menstruatii. Astfel, prima zi a sarcinii se considera a fi prima zi a ultimei menstruatii.
Pentru un ciclu menstrual de 28 zile, aceasta inseamna, de fapt, cu 14 zile inainte de concepere.
In acest moment, copilul nu a fost conceput inca. Se pregateste, in schimb, terenul.
Ce face mama in saptamana 1 de sarcina
Un nou ciclu menstrual a inceput si te gandesti sa ai un copil. In cazul femeilor al caror ciclu menstrual dureaza 28 de zile, ovulatia se produce in jurul celei de a 14-a zile de ciclu.
Ovarul elibereaza un ovul matur care inainteaza in trompele uterine si este pregatit pentru fecundare. Mucoasa uterina s-a ingrosat si este pregatita sa primeasca ovulul fecundat. Daca nu se produce fecundarea, mucoasa uterina se desprinde si este eliminata impreuna cu ovulul nefecundat.
Informatii despre ovulatie:
- Ovulul enfecundat traieste 24 de ore de la eliberarea sa din ovar.
- In mod normal, ovarul elibereaza o data un singur ovul.
- Ovulatia poate fi afectata de stres, de anumite afectiuni sau de schimbari importante in rutina zilnica.
- Unele femei pot avea usoare sangerari in timpul ovulatiei.
Ce trebuie sa faca mama in saptamana 1 de sarcina
Inainte de sarcina, mama trebuie sa se asigure ca este sanatoasa si ca a redus pe cat posibil orice risc de imbolnavire. Se recomanda imunizarea la rubeola, in caz ca se constata absenta imunitatii.
Este necesara excluderea unor infectii genitale cu unele bacterii sau cu chlamyda trachomatis, mycoplasma hominis si ureaplasma urealiticum care pot fi depistate prin culturi din colul uterin.
In timpul sarcinii, comportamentul sanatos al mamei este o conditie de baza pentru sanatatea copilului. In perioada dedicata conceptiei, pregateste-ti organismul pentru maternitate.
Evita alcoolul, drogurile si fumatul. Aceste substante pot cauza copilului probleme majore: FAS (fetal alcohol syndrome), probleme respiratorii, greutate la nastere redusa si alte probleme de sanatate.
Discuta cu medicul despre orice medicament, prescris sau nu, pe care il iei. Trebuie sa iei niste precautii speciale in privinta medicatiei, pentru ca multe medicamente pot influenta negativ sarcina si fatul.
Dar nu intrerupe un tratament prescris fara a te consulta cu medicul! El poate aprecia raportul dintre beneficii si riscuri in cazul opririi tratamentului.
Urmeaza o dieta care sa contina cantitati suficiente de vitamine, in special, de acid folic. Femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate trebuie sa ia zilnic 400 micrograme de acid folic.
Aportul de acid folic, cu o luna-doua inainte de conceptie, reduce riscul unor defecte ale tubului neural (sistemul nervos central al embrionului), rezultate din insuficienta dezvoltare. Asigura-te ca medicul tau are in vedere in acesta perioda un supliment de acid folic.
Respecta aceste reguli pe toata perioada sarcinii.
Ce poate sa faca tata in saptamana 1 de sarcina
Chiar daca pare devreme, si tatal trebuie sa-si revizuiasca unele obiceiuri. Intr-un fel sau altul, starea sa de sanatate si stilul de viata vor afecta viata copilului.
Este timpul ca tatal sa reconsidere obiceiurile alimentare, medicatia, fumatul, consumul de alcool. Si barbatii pot beneficia de un aport de vitamine specific perioadei de conceptie.
Desi esti nerabdatoare, saptamana 1 de sarcina nu aduce nimic nou in viata ta, insa in scurt timp totul se va schimba! Asigura-te ca esti pregatita pentru aceasta schimbare! Urmeaza cea mai frumoasa perioada din viata ta!
Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime
Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile