Sa vorbim despre sex cu cei mici

Pentru parinti, a vorbi despre sex poate fi extrem de incomod, ca urmare, ei amana sau evita astfel de discutii.

Asa ca cei mici isi iau primele „lectii despre sex din parc, de la gradinita, de pe internet sau, Doamne-fereste, de pe casetele, revistele si dvd-urile pentru adulti „ascunse bine de parinti. Ei devin, astfel, confuzi si surescitati de ceea ce aud sau vad.

Parintii trebuie sa raspunda nevoii de a sti si nivelului de curiozitate al fiecarui copil, pentru ca nu toti vor sa afle despre acest subiect la aceeasi varsta, iar cantitatea de informatii pe care si-o doresc difera si ea.

Nu trebuie sa le oferim nici mai multe, nici mai putine informatii decat intreaba ei si sunt capabili sa inteleaga. Daca nu va simtiti in stare sa abordati subiectul, apelati la educatoare, psiholog, consilier sau la medicul de familie.

Semnal de alarma!
La ce varsta vorbim copiilor despre sex si ce le spunem? La varsta la care intreaba. Si aflam mai intai ce au ei de spus, ce cred sau stiu ei despre asta.

A vorbi copiilor despre sex, a da detalii despre cum se face sex, ce inseamna relatii sexuale este echivalent cu un abuz emotional asupra copilului.

Un copil care nu solicita aceste informatii nu este neaparat un copil neinteresat de subiect; poate ca el se teme sa va abordeze pentru a cere lamuriri.

Multi cred ca micutilor nu trebuie sa le permiti sa vorbeasca despre sex sau sa le dai informatii despre subiect deoarece le intinezi puritatea.

Dar mi-au fost relatate cazuri in care fetite de sase ani le solicitau baietilor de la gradinita sa mearga cu ele in baie, sa faca „sex cu cocoselul inauntru… sau cazuri in care baieti din grupa pregatitoare au incercat sa faca sex anal in toaleta clasei. V-am socat? Va veti gandi mai bine cand si ce le spuneti copiilor…

Multi copii se jeneaza sa intrebe direct ceea ce vor sa stie. Ei incearca mai intai sa deduca adevarul despre sex din diferite contexte…

Ce trebuie sa le spunem?
In primul rand, ceea ce stiau deja: ca exista diferente intre fetite si baieti, iar cand vor fi mari, aceste diferente vor fi mai multe. Si ii intrebati pe ei, privind pe strada femeile si barbatii, cum vad ei diferentele. Lectiile despre sex trebuie date in doze mici, pentru a fi asimilate de copil fara traume. Apoi, puteti aborda, insa doar la cerere, subiectul aparitiei copiilor.

Aici, detaliile sunt variate, in functie de ceea ce stie deja copilul. Este posibil ca cel mic sa nu fie interesat de cum vin copiii pe lume, ci de SEX.

Nu va intreba direct, va incerca mai intai sa deduca din contextele in care este folosit cuvantul. Poate prinde si ceva imagini cu adulti care se imbratiseaza, prin filmele care nu sunt chiar atat de explicite, si ideea despre ce inseamna sa faci sex e gata.

Unii aprofundeaza studiul si intreaba fratii sau verii mai mari, care sunt intotdeauna gata sa dea informatii picante, iar acestia mici, initiati in ale teoriei despre sex, devin diseminatorii informatiei in grupuri de copii (in fata blocului, la gradi, in parc).

Nici nu vreau sa ma gandesc ce povestesc cei care au pus mana pe reviste pentru adulti sau care au vazut filme de genul acesta cu parintii sau fratii mai mari, convinsi ca asa se face educatia sexuala…

Cateva indicii iti vin in ajutor, sa poti preda „lectia despre sex asa cum trebuie:
1. Incurajeaza copilul sa vorbeasca si sa puna intrebari despre subiect doar daca il vezi interesat; daca nu, evita sa ii creezi curiozitati inutile.
2. Mentine o atmosfera calma si calda. Pastreaza-ti simtul umorului si nu te sfii sa recunosti daca te simti incomod vorbind despre acest subiect.

3. Foloseste cuvinte pe intelesul lui si care nu ii agreseaza mintea si pudoarea.
4. Pune accentul pe dragoste, grija si respect vorbind despre sexul opus si relatiile de dragoste dintre oameni.
5. Nu interzice subiectul, pentru ca va intelege ca te jeneaza sau enerveaza si va insista cu aducerea lui in discutie, tocmai pentru a te pune in situatii penibile cand nici nu te astepti.

6. Este de preferat ca mamele sa vorbeasca cu fiicele si tatii cu fiii, dar nu neaparat. Daca mama este cea care explica aceste lucruri, sa nu cumva sa minimalizeze sau sa excluda rolul tatalui in aparitia copilului pe lume.

Text: Cristiana Haica, Foto: STOCKBYTE.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole