Roua – Cum explicăm roua pe înțelesul copiilor

Roua

Roua este unul dintre cele mai frumoase fenomene ale naturii și pare că dă o strălucire aparte plantelor. Asta pentru că roua reprezintă, de fapt, picături mici de apă care strălucesc pe diferite suprafețe. 

Cuprins

Apa din natură suferă diverse transformări. În acest circuit pe care apa îl urmează se formează roua, ploaia, norii, bruma, ceața, zăpada și poleiul.

Cuprins

Cum se formează roua

Roua este un fenomen meteorologic care face parte din categoria precipitațiilor. Ea se formează de obicei seara sau în cursul dimineții. Atunci când aerul se răcește, vaporii de apă aflați la suprafața solului se condensează formându-se pe diferite obiecte de pe sol picături mici de apă strălucitoare.  Acest proces este asemănător cu alte fenomene ale naturii care au loc în aer, ca ceața sau norii.

Acest fenomen al naturii este influențat și de gradul de saturare al aerului cu vapori de apă, dar și de temperatura aerului, care trebuie să aibă anumite valori pentru a putea atinge punctul de condensare.

Roua

Roua raportată la cantitatea totală de precipitații care se formează în natură reprezintă numai un procent de 2 – 5 %. Procesul de condensare, și răcirea aerului cu formare de apă are o importanță mai mare în regiunile tropicale. Cantitatea mică de apă rezultată prin condensare are o importanță mare pentru supraviețuirea plantelor în regiunile aride ca deșertul Namib sau deșertul Atacama.

Circuitul apei în natură – Roua pe înțelesul copiilor

Circuitul apei în natură și felul cum se formează roua, bruma, ploaia, zăpada și fulgii de nea sunt mult mai bine înțelese de copii atunci când explicațiile le sunt prezentate într-un mod captivant, cu multe elemente vizuale animate. Iată cum sunt explicate cele mai frecvente fenomene ale naturii de către Paxi, personajul creat de Agenția Spațială Europeană -ESA.

Ce este punctul de rouă?

Peste tot în atmosferă vom avea vapori de apă. Aceşti vapori au o formă gazoasă, însă ei nu vor sta în această formă gazoasă în orice condiţii. În funcţie de umiditatea din aer, vaporii se vor condensa și vor lua forma apei. Această apă se numeşte condens și se va forma pe suprafețe mai reci decât temperatura aerului în care sunt suspendați vaporii. Motivul pentru care uneori găsim apă pe geam sau la colţurile ferestrelor este că la o anumită umiditate a aerului din cameră, acei vapori au găsit o suprafaţă destul de rece pentru a condensa în lichid.

Echilibrul care permite vaporilor să se lichefieze, se numește punct de rouă. Acest punct de rouă este dependent de umiditatea din aer, diferenţa de temperatură dintre vapori şi obiectul întâlnit, dar şi de presiunea atmosferică.

Te-ar putea interesa și:

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole