Riscuri în sarcina multiplă

Numărul sarcinilor multiple a crescut în ultimii ani în toată lumea, în special ca urmare a tratamentelor pentru infertilitate. În SUA, intre 1980 si 2004 numărul de sarcini în urma cărora au venit pe lume gemeni a crescut cu 70% și tot în acești ani au fost de 4 ori mai multe mămicile au adus pe lume trei sau mai mulți copii odată. Ce să știi despre riscurile pe care le presupune sarcina multiplă:

 

 

În primul trimestru, investigaţiile sunt comune cu cele pe care trebuie să le facă orice femeie însărcinată, însă, în plus, este necesară o urmărire ecografică la intervale mult mai dese.

Acest lucru va permite monitorizarea permanentă a sarcinii, pentru ca atât medicul, cât şi mama să se asigure că feţii se dezvoltă normal.

In al doilea trimestru de sarcina vei merge la medic o dată la la fiecare doua saptamani, iar in al treilea te vei prezenta la cabinet in fiecare saptamana.

O provocare pe care o pune sarcina multipla (nu singura si nici cea mai mare) este asigurarea nutrientilor pentru fiecare copil, fara ca mama sa ia prea multe kilograme in plus – lucru care ar pune in pericol sarcina. In cazul unei sarcini gemelare poti sa iei pana la 25 de kilograme in plus.

Acidul folic, foarte important in orice sarcina, capata o si mai mare importanta in cazul sarcinii multiple, caci trebuie sa asigure buna dezvoltare a tuturor bebelusilor si sa-i fereasca de riscul dexvoltarii defectelor de tub neuronal (spina bifida).

Mama care va naste gemeni sau tripleti trebuie sa-si asigure necesarul (crescut) de proteine din alimentatie si va avea nevoie de mai multe rezerve de fier decat in cazul in care ar fi adus pe lume un singur bebelus. Anemia este frecvent intalnita in cazul sarcinilor multiple, chiar daca viitoare mamica ia suplimente de fier. Anemia, care survine in lipsa fierului, nu se traduce numai prin oboseala mamicii, ci si prin insuficiente rezerve de oxigen pentru bebelusii in dezvoltare. Nu te poti baza deci doar pe alimentatie pentru a-ti procura necesarul de fier, suplimentele se impun. Tine cont de faptul ca fierul este absorbit mai usor daca mananci alimente bogate in vitamina C (suc de portocale).

In afara de riscurile pe care le poate induce lipsa de nutrienti necesari bebelusilor in crestere in burtica mamei, cel mai mare risc in cazul sarcinii multiple il reprezinta nasterea prematura. In mod normal, o sarcina se incheie cu nasterea intre saptamanile 36 si 40, dar in cazul sarcinilor multiple, mai mult de jumatate din nasteri se produc inainte de saptamana 36, ceea ce implica anumite riscuri.

In sarcina multipla, practic, toate riscurile cresc: cel de preeclampsie, diabet gestational, problemele legate de sanatatea placentei sau de dezoltarea bebelusilor. Problemele de sanatate pe termen lung si sunt ele mai probabile in cazul bebelusilor nascuti dintr-o sarcina multipla.

Tocmai de aceea, sarcina multipla este considerata una cu risc crescut si tratata ca atare de catre medicii ginecologi. Cei mai multi bebelusi care au impartit burtica mamei vin pe lume prin cezariana, pentru ca o sarcina vaginala implica riscuri mai mari si situatii mai greu de anticipat si controlat.

foto Shutterstock

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole