Raceala si gripa la bebelusi

Pentru cei deveniti recent parinti, prima raceala a bebelusului poate fi un serios motiv de ingrijorare. Nou-nascutii nu pot comunica decat prin plans si nu spun exact ce-i doare…

Raceala:
Bebelusii sunt mai rezistenti…
Paradoxal, bebelusii tolereaza o raceala mult mai bine decat un adult. Asta ar fi vestea buna. Cea rea este ca, din cauza sistemului lor imunitar imatur, bebelusii pot raci de sase pana la zece ori pe an.

Cei mai multi dintre parinti cred ca bebelusii li se imbolnavesc fiindca se stranuta in directia lor; dar, de fapt, cel mai frecvent, calea de transmitere a microbilor este prin atingerea mainilor bebelusului, si/sau a unei jucarii pe care, mai apoi, cel mic le va duce la nas sau in gura.

Desfunda-i nasul, grabeste-i vindecarea
Cum un bebelus nu-si poate sufla nasul (niciun copil de doi ani nu se descurca bine), parintilor le revine importanta sarcina de a curata mucozitatile. |n functie de cat de bine se achita de treaba, cel mic se poate vindeca mai repede.

Puneti cateva picaturi de ser fiziologic sau solutie salina in nari, pentru „diluare, si extrageti-le cu ajutorul unei seringi (fara ac!) Apoi, faceti-i celui mic o baie calda. Cateva picaturi de ulei de eucalipt puse in apa sau aplicarea lor direct pe piele poate fi de ajutor.

Gripa:
Medicamentele potrivite ajuta!
Durerea si febra care insotesc o gripa sunt semne ca organismul lupta impotriva bolii. Copiii foarte mici pot face si diaree si vomita des din cauza febrei mari. In aceste cazuri se recomanda administrarea de lichide, pentru a preveni deshidratarea, extrem de periculoasa pentru un nou-nascut.

Acetaminofenul si ibuprofenul se recomanda, de obicei, in caz de gripa (acesta din urma este administrat inainte de culcare, pentru ca efectul lui dureaza mai mult). Dozarea se face in functie de greutatea si de varsta copilului.

Vaccinare: da sau nu?
Campaniile provaccinare au ecouri contradictorii in randul potentialilor pacienti. Adultii, receptivi in anii trecuti la ideea unui vaccin care sa-i fereasca de gripa, au devenit reticenti dupa comentariile difuzate de mass-media, conform carora desele mutatii la nivelul virusurilor ar face ca vaccinul realizat dupa o tulpina de anul trecut sa aiba eficienta mica sau zero anul urmator.

Parintii lupta cu gripa prin metode „traditionale si apeleaza mai rar la vaccin, desi statisticile sunt ingrijoratoare. In SUA, in fiecare an, gripa se soldeaza cu 114.000 de spitalizari si 36.000 de decese!

Fiecare raceala debuteaza treptat si dureaza aproximativ noua zile. In primele trei zile, copilul care raceste (si este contagios) este agitat, are mai putina pofta de mancare si poate avea febra.

In a doua sau a treia zi a racelii se manifesta zgomotos nasul (care curge incontinuu si acesta este si semnul ca organismul lupta cu boala).

In urmatoarele trei zile febra este mai mica sau dispare, nasul este infundat de mucozitati dense, galbui si poate aparea si tusea, in special noaptea, cand cel mic este culcat pe spate si mucozitatile se aduna, blocand caile respiratorii. Ultimele trei zile sunt cele de recuperare, copilul se comporta (aproape) normal si incepe sa manance din nou bine.

Gripa, in schimb, are un cu totul alt ciclu „de viata. Debuteaza de cele mai multe ori brusc, primele simptome manifestandu-se in interval de cateva ore. Febra dureaza doua-trei zile si copilul se recupereaza mult mai greu decat dupa o raceala.

Reactiile sunt mult incetinite, apetitul dispare si tusea il necajeste zile intregi. Bauturile calde subtiaza mucusul si amelioreaza astfel tusea. Ceaiurile contin si teofilina, care are un efect descongestionant, deschide caile respiratorii si calmeaza iritatiile.

Mierea (nerecomandata copiilor sub un an) ajuta in lupta cu bacteriile, iar lamaia este un puternic antioxidant. De ajutor impotriva tusei pot fi si baile calde. Aburii amelioreaza inflamatia mucoasei si ajuta la descongestionare.

Acelasi rol il au bomboanele antituse, iar in lipsa lor puteti apela la un drops oarecare sau la o bomboana mentolata simpla.

Page: 1 2

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole