Program de alaptare: La program, la program flexibil sau la cerere?

Una dintre cele mai mari provocari ale noilor parinti, mai ales la inceput de drum, este hranirea si somnul bebelusului. Iar cum hranirea si somnul merg mana in mana, adesea una este influentata de cealalta.
Cum e oare mai bine sa iti hranesti bebelusulul la san? Sa fie un program fix ideal, alaptarea la cerere sa fie de preferat, sau o combinatie a celor doua? Iata informatii despre fiecare tip de program de alaptare in parte, ca tu sa poti decide informat.

Alaptarea la program strict

Obisnuia sa se faca mai ales in trecut, iar mamele si bunicile noastre, daca sunt intrebate, recomanda cu precadere acest tip de hranire a bebelusului

Ce presupune alaptarea la un program strict

Pe scurt, alaptarea la program presupune hranirea la un anumit interval orar strict, chiar daca asta inseamna ca bebelusul sa fie trezit din somn pentru a-si primi laptele sau sa fie nevoit sa mai astepte putin pana cand isi primeste hrana cuvenita.
Pentru bebelusii mici, pana in 6 luni, alaptarea la un program extrem de strict poate fi chiar periculoasa, mai ales in perioada puseelor de crestere, deoarece exista riscul sa nu le permita sa isi ia suficient lapte in timpul mesei, in masura in care corpul lor are nevoie pentru dezvoltare.
In plus, un argument ce ar trebui sa puna pe ganduri mamele ce doresc sa urmeze acest program de hranire este faptul ca alaptarea dupa un program riguros nu stimuleaza productia de lapte, ba chiar o poate afecta.

Alaptarea dupa un program strict este preferata de fel de cei care vor neaparat sa impuna un ritm de somn mai lung pe perioada noptii, insa acest lucru nu functioneaza intotdeauna.
Mai ales in cazul nou-nascutilor, bebelusii au nevoie sa manance mai mult in timpul noptii decat in timpul zilei.

Alaptarea la cerere

Alaptarea la cere, recomandata de tot mai multi medici pediatri si neonatologi, presupune exact asta: hranirea bebelusului ori de cate ori pare ca ii e foame.

In acest caz, parintii trebuie sa uite complet de program si sa se bazeze pe instinct si pe cateva semnale pe care bebelusii le dau cand le e foame.

Alaptarea la cerere este ideala ca metoda de hranire in primele saptamani de viata, deoarece astfel te asiguri ca bebelusul are parte de tot laptele de care are nevoie.

Alaptarea la cerere nu trebuie sa ramana un mod de hranire permanent, ci se poate transforma treptat intr-un program mai predictibil de hranire, pe masura ce bebelusul isi formeaza un tipar de somn si mese regulate.

Principalul dezavantaj al alaptarii la cerere este ca poate face ca mama sa fie epuizata, iar daca programul haotic se prelungeste mai mult de cateva luni, poate avea impact asupra sanatatii parintilor.

Alaptarea la cerere poate avea 2 efecte asupra programului de hranire a bebelusului:

pe de-o parte il poate face sa doarma mai mult pe perioada noptii si sa se trezeasca mai rar pentru hraniri, deoarece isi poate lua o masa abundenta seara, inainte de culcare;

pe de alta parte, daca se obisnuieste sa manance foarte putin, dar foarte des, bebelusul poate intra intr-o rutina care sa includa numeroase treziri pe parcursul noptii, rezultand intr-o odihnire incorecta.

Alaptare la program: Program flexibil

Alaptarea dupa un program flexibil, dupa cum ii spune si numele, presupune ca mama sa nu stea cu ochii pe ceas tot timpul pentru a stii cand sa-si hraneasca copilul, ci sa respecte in mare un interval orar de hranire a bebelusului.

Cu un program flexibil, tinzi catre o hranire la aceleasi ore, de la o zi la alta, insa nu eziti sa te abati de la respectivele ore, daca situatia o cere.

Alaptarea dupa un program flexibil functioneaza bine, indiferent de varsta, iar pe masura ce copilul creste, poti aduce mai multa rigoare programului.

Alaptarea la program flexibil te poate ajuta ca bebelusul sa doarma mai bine in timpul noptii, ca apoi trezirile nocturne sa se rareasca treptat.
Cu toate acestea, nu trebuie sa uiti ca flexibilitatea programului tine de un echilibru, iar in unele cazuri se poate ajunge ca, daca programul e prea flexibil, la un moment dat sa realizezi ca nu mai exista un program deloc si ca de fapt alaptezi la cerere.

Imagine: Shutterstock

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole