Cum sa iti hranesti micutul in timpul verii, cand alimentele se altereaza mai usor? Dar daca plecati intr-o prima vacanta impreuna, cum te vei descurca cu mancarea si tot „arsenalul necesar?
O atentie sporita este absolut necesara pentru a evita pericolul unor probleme digestive. Fie ca planuiesti sa mergeti la un picnic sau intr-o calatorie, trebuie sa stii ce precautii sa iei impotriva temperaturilor ridicate, pentru a reduce riscul problemelor cauzate de caldura.
Inainte de a porni la drum, trebuie sa faci un plan cu mancarea si lucrurile de care aveti nevoie cat timp sunteti plecati. Mancarea si pastrarea ei sunt aspectele cele mai importante. Tine cont de acest sfat si intreaga familie va fi in siguranta: trebuie sa asezi alimentele perisabile si bauturile in doua cutii frigorifice diferite, pentru a evita deschiderea frecventa a cutiei cu alimente.
Daca temperatura este mai ridicata de 30º C, fii atenta sa nu lasi afara mancarea gatita. Mai mult de doua ore nu rezista si vei fi nevoita sa o arunci la gunoi.
Impachetarea alimentelor
La mare, la munte, la picnic… Pe langa tot arsenalul necesar pentru ingrijirea micutului, intotdeauna va exista inca o grija majora: alimentatia. Daca nu ai acordat niciodata atentie acestui aspect, acum, cand plecati in prima voastra vacanta impreuna, trebuie sa fii atenta la alimentele pe care le pastrezi pentru drum. Bacteriile se inmultesc foarte usor la temperaturile ridicate din perioada verii.
Regula de baza este sa impachetezi alimentele perisabile direct de la frigider, cu cateva minute inainte de plecare. Cutia frigorifica trebuie sa fie plina – temperatura scazuta se va mentine o perioada mai lunga. Daca iei la drum si fructe si legume, este de preferat sa pui in cutie si cateva bucati de gheata.
Prima vacanta Impreuna
„Schimbarile au un potential caracter traumatic, deoarece locul, clima si atmosfera sunt importante pentru bebelus. Asadar, atitudinea mamei este cea mai importanta – trebuie sa aiba incredere ca lucrurile vor merge bine, este de parere Anca Munteanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie din Bucuresti.
Daca ti-ai luat inima in dinti, trebuie sa tii cont de faptul ca suprainfectarea alimentelor este principalul factor cauzator de diaree in vacanta. Alaptarea la san scade riscul de infectie intestinala – asta, cu conditia ca mama sa fie atenta la ce mananca ea insasi si, mai ales, unde. La sugarii alimentati artificial, masurile de igiena sunt esentiale.
Bebelusul are probleme?
Simptomele care trebuie sa-ti atraga atentia sunt: febra, varsaturile, scaunele dese (intre 10 si 20 pe zi), cu o consistenta apoasa sau cu sangerari, daca este vorba despre o infectie mult mai grava. Rodica Lazar-Contes, medic primar pediatrie la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti din Bucuresti, ne ajuta sa facem un plan de bataie pentru a evita aceste neplaceri, care sunt mult mai frecvente pe perioada verii. „Lucrul cel mai important este sa cumperi produse (cat mai) naturale si pastrate in conditii optime. Prepararea alimentelor, modalitatile de pastrare, sterilizarea biberonului, precum si examinarea cu atentie a materiei prime trebuie sa fie o prioritate pentru tine. Un truc sigur, care functioneaza bine, este sa gusti o lingurita din produsul respectiv inainte sa ii dai si micutului tau.
Cand mergem la medic?
Sugarului de peste sase luni, „daca nu face febra, ci doar o diaree alimentara, poti sa-i inlocuiesti laptele praf cu cel special pentru regim. Mai poti sa-i administrezi un antidiareic si saruri de rehidratare, care se gasesc in farmacii', mai explica dr. Rodica Lazar-Contes. Iar regimul alimentar trebuie sa se bazeze pe: supa de morcovi, orez, branza de casa, mar la cuptor si banane. Daca simptomele persista, va intoarceti la medicul pediatru!
Recomandari alimentare pentru mami
Fiindca laptele matern este singurul aliment care satisface in totalitate nevoile de crestere si dezvoltare ale sugarului, trebuie sa-ti asiguri necesarul de nutrienti, ca sa-i poti furniza apoi micutului.
Recomandarile specialistilor:
- branza de vaci sau telemea;
- 500-600 ml lapte de vaca sau 250-300 ml de iaurt pe zi;
- 5 sau 6 oua pe saptamana;
- legume si fructe variate;
- carne de gaina, pui, vaca si porc;
- grasimi (ulei, smantana, unt);
- intre 1 si 2 litri de lichide pe zi (ceaiuri de plante, compoturi, suc de fructe); sare iodata.
Mare atentie la alimente si igiena!
Ghid de calatorie
â– Faceti opriri mai dese pe parcursul calatoriei.
â– Pastreaza cateva gustari sanatoase in masina, pentru tine, ca sa-i asiguri un lapte de calitate.
â– Cel mai sigur loc pentru bebe este pe bancheta din spate, unde este mai putin expus accidentelor.
â– Ia apa fiarta intr-un biberon sau termos si pentru prepararea laptelui, pe care-l faci inainte de a fi administrat (sa nu pleci cu el de acasa)! De asemenea, cateva lingurite de ceai sau apa sunt indicate pentru a-l mentine perfect hidratat.
Text: Ioana Marosan, Foto: shutterstock.com