Desi la prima vedere ar putea parea ceva cat se poate de natural si firesc, adevarul este ca aducerea pe lume a unui copil reprezinta o piatra de incercare pentru foarte multe femei.
Nasterea vaginala este cea mai populara forma de a deveni mamica, dar nu singura. Conceptia gresita si proverbiala transmisa de-a lungul timpului – potrivit careia nasterea naturala este sinonima cu durerea si implica automat un chin ce se poate prelungi de-a lungul a cateva ore – le face pe multe femei sa opteze pentru o procedura aparent mai usoara, dar, in fond, traumatizanta: cezariana.
Potrivit specialistilor, durata travaliului, disconfortul resimtit inainte si pe durata nasterii, modificarile legate de viata sexuala sunt doar cateva dintre cauzele care le determina pe femei sa prefere tot mai mult nasterea prin cezariana, la cerere.
Nasterea naturala, in detrimentul operatiei de cezariana, prezinta totusi numeroase atuuri – durata perioadei de recuperare, intensitatea interactivitatii mama-fat, comunicarea cu medicul, impactul psihic al procesului nasterii asupra maternitatii, implicatiile legate de alaptare si reluarea activitatii sexuale, explica dr. Radu Vladareanu, seful sectiei de obstetrica-ginecologie din cadrul spitalului Elias.
Una din trei nasteri are loc prin cezariana. Rata de operatii cezariene la cerere a inregistrat record dupa record in ultimii ani.
Avantaje si dezavantaje
Indiferent de optiunea aleasa de catre mama, e important de stiut ca nici macar medicii nu pot stabili cu exactitate cum va decurge nasterea, orice putand sa se iveasca pe parcursul acesteia. Specialistii in ginecologie atrag atentia asupra faptului ca cezariana la cerere nu este legalizata in Romania, ea nefiind definita. Optiunea gravidei nu apare ca indicatie de operatie in nicio carte, norma sau lege, sustine dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar la Clinica Fertilia.
Mai mult, avantajele nasterii naturale sunt net superioare operatiei prin cezariana, chiar daca cea din urma este o practica pe cat de veche, pe atat de la moda. Printre cele mai importante beneficii sunt maturizarea pulmonara si adaptarea mai usoara a nou-nascutului la mediul extrauterin; lipsa inciziilor, conduita moderna neincluzand epiziotomia profilactica, adica nu se incizeaza perineul inainte de expulzia fatului, considerandu-se ca posibilele fisuri sunt mai mici decat epiziotomia, lauza se ridica din pat dupa doua ore de la nastere, avand mictiuni si tranzit intestinal normale; lactatia apare mai devreme si urmatoarea sarcina se permite la un an dupa nastere.
In schimb, dupa operatia de cezariana, raman incizii pe abdomen, vizibile si pe uter, nou-nascutul poate avea detresa respiratorie, adica adaptare mai lenta si dificultati la respiratii spontane, lauza se va mobiliza mai tarziu, lactatia se va instala tardiv, iar urmatoarea sarcina se permite dupa doi ani, pentru a astepta refacerea uterului, explica dr. Ruxandra Dumitrescu.
Page: 1 2