Printesa Urbana doreste ca librariile sa elimine de pe rafturi o carte de parenting intitulata „Putem creste copii buni intr-o lume negativa'. Iata care e motivul din spatele revoltei bloggeritei si care a fost raspunsul editurii.
Ioana Chicet-Macoveiciuc, mult mai cunoscuta cu numele de Printesa Urbana, este fost jurnalist, autoare a mai multe carti si actualmente blogger de succes ce are un site intreg dedicat parintilor, bogat in informatii legate de sarcina, sfaturi de parenting si nu numai.
Printesa Urbana a cerut eliminarea din librarii a unei anumite carti de parenting
Recent, Printesa Urbana a atras atentia utilizatorilor pe pagina sa de Facebook asupra unei carti de parenting in care parintii sunt sfatuiti sa foloseasca pedepsele fizice, atunci cand vine vorba de disciplinarea propriilor copii.
Bloggerita considera ca este strigator la cer ca in 2019 sa mai existe carti cu un astfel de continut care sa fie date spre vanzare, in conditiile in care lovirea copiilor este o ilegalitate in Romania.
Printesa Urbana trage la raspundere libraria Libris, dar si editura Curtea Veche, pe care ii considera responsabili de existenta pe rafturi a acestei carti.
Ce informatii din carte au atras revolta Printesei Urbane
„Vreau să înțeleg cum este posibil ca în 2019 să existe pe piața din România cărți care recomandă lovirea copiilor. Curtea Veche Publishing, vă rog să îmi explicați cum puteți edita și publica așa o porcărie de carte. Lovirea copiilor este nu doar inumană și lipsită de respect, ci și ILEGALĂ în această țară. Sunt sigură că și instigarea la violență împotriva copiilor este ilegală. Salvati Copiii Romania, poate mă ajutați cu o lămurire aici.
Libris, cum puteți recomanda părinților o asemenea carte? (atașată poză cu lista de recomandări de la voi pentru părinți, în site)
Știți oare cât de mult rău faceți? Cum părinți care caută justificări pentru faptul că își pierd controlul și lovesc copii lipsiți de apărare vor folosi aceste pagini pentru a perpetua cercul violenței?'
Ulterior, Printesa Urbana alege cateva citate din carte, pe care le considera cel mai probabil reprezentative pentru ideea pe care incearca sa o sustina, adaugand cu majuscule propriile comentarii:
Printesa Urbana sustine ca educatia se poate face si fara corectii fizice
„Citez din cartea Putem crește copii buni într-o lume negativă? de Zig Ziglar:
„Bătaia ruptă din Rai înseamnă tărie, și nu slăbiciune'. DA, FRATE, TREBUIE SĂ FII SUPER TARE SĂ BAȚI O FIINȚĂ DE ZECE ORI MAI MICĂ DECÂT TINE, LIPSITĂ DE APĂRARE. Nu, dacă lovești un copil o faci pentru că ești slab, lipsit de autocontrol, și ai nevoie de ajutor.
„Este extrem de important să le dați o bătaie când vă provoacă.' – SIMT EXACT ACELAȘI LUCRU LA ADRESA AUTORULUI ACESTEI CĂRȚI (PĂCAT CĂ E DECEDAT)
„Când copilul trebuie musai bătut, e important și cum o faceți. Nu vă bateți niciodată copilul la mânie.' – BĂTAIA LA MÂNIE E SINGURA DE ÎNȚELES (NU DE SCUZAT), BĂTAIA LA RECE E CRIMĂ CU PREMEDITARE. Cum să-ți lovești copilul când ești calm? DE CE ai face așa ceva? În afară de cazul în care ești un sadic care trebuie închis la nebuni?
„Bătaia transmite acel mesaj de afecțiune, grijă și dragoste care îi ajută (pe copii) să îndepărteze sentimentul de vinovăție. Psihologii spun că sentimentul de vinovăție face mult rău dacă nu este abordat cum trebuie. Când copilul nu ascultă, există un sentiment de vinovăție. Bătaia va ajuta la îndepărtarea acestui sentiment, iar lacrimile îi vor limpezi conștiința.' DECI ÎI BATEM CA SĂ SIMTĂ, DURERE, URĂ ȘI UMILIRE. MULT MAI BINE CA VINA, ABSOLUT!
„Bătaia este necesară, din multe motive, unul dintre ele fiind acela că pentru că între 2 și 12 ani, copiii nu au maturitatea necesară să ascute și să înțeleagă.'DA, PÂNĂ LA 12 ANI VOR ÎNȚELEGE CĂ PĂRINTELE LOR E UN OM DE CARE TREBUIE SĂ STEA CÂT MAI DEPARTE ȘI CĂ ABUZUL ȘI VIOLENȚA SUNT O SOLUȚIE. VOR DEVINE AGRESORI LA RÂNDUL LOR.
„Trebuie să acționați prompt. O bătăiță la fund o să-l facă să priceapă mai bine.'
„Când ajunge la școală, dacă a fost disciplinat cum trebuie în primii ani, nevoia de bătaie scade.'
Raspunsul Curtea Veche Publishing la postarea Printesei Urbane
Ca reactie la acuzatiile aduse de Printesa Urbana, Curtea Veche Publishing a clarificat situatia printr-o postare pe Facebook.
„Credem că această situație, ca orice subiect al societății actuale, trebuie privită în context și în cunoștință de cauză. Zig Ziglar, un republican baptist, a scris volumul în anul 1985, în Statele Unite ale Americii, o realitate diferită de cea a zilelor noastre. După cum mulți cititori știu, editura noastră depune eforturi pentru a publica o gamă largă de cărți pe subiecte de parenting, tocmai pentru a oferi o imagine exhaustivă a modului în care viziunile au evoluat și s-au schimbat de-a lungul anilor.
Din păcate, suntem puși în situația aproape hilară de a-i lua apărarea uneia dintre cele mai prolifice și respectate traducătoare din țara noastră, doamna Irina Margareta Nistor, al cărei nume a fost adus în această chestiune pe nedrept', spun reprezentantii editurii.
„Am întrebat-o aseară pe Ioana Chicet-Macoveiciuc dacă a citit cartea. Ne-a răspuns că nu. Dacă printre dumneavoastră există cititori care au simțit că nu au cumpărat cartea pe care și-au dorit-o, ne cerem scuze și vă propunem un schimb: trimiteți-ne cartea pe adresa editurii și noi vă oferim la schimb, absolut gratuit, orice alt volum din portofoliul nostru de parenting, la alegere', mai anunta Curtea Veche.
Cat despre cartea „Putem creşte copii buni într-o lume negativă!’ de Zig Ziglar, aceasta va fi reeditata cu o nota explicativa pe coperta si o prefata.
Imagini: Facebook.com