Fiecare vârstă vine cu problemele ei, dar primul an din viața copilului este cel mai greu, au căzut de acord specialiștii. Iată de ce:
În primul an, bebelușul îți dezvoltă toate simțurile, se adaptează la noul lui mediu de viață, trece prin perioada colicilor, îi ies dințișorii, învață să se rostogolească, să mestece, să meargă de-a bușilea și să facă primii pași. Toate aceste progrese uimitoare sunt însoțite de mari eforturi și de mari frustrări. Părinții la rândul lor depun mari eforturi (conștientizatate ca atare sau nu) de a relaționa cu noul membru al familiei, chiar dacă el a fost unul dorit și așteptat, și de a se adapta la viața în trei.
De ce este dificil primul an? Nopțile nedormite, anxietatea, depresia postnatală, sentimentul de neputință, când bebe plânge și pare că nimic nu poate să-l consoleze, frica de a nu mai găsi locul de muncă la întoarcerea din concediul postnatal, nemulțumirea față de relația cu soțul, mult schimbată – toate marchează acest prim an. Cele mai mari probleme vin din anxietatea legată de dezvoltarea copilului.
Când să mergi la un specialist:
- Dacă cel mic nu zâmbește până la 16 săptămâni
- nu gângurește până la 26 de săptămâni, sau nu reacționează la sunete și zgomote puternice
- nu rostește o silabă (consoană plus vocală) până la 40 de săptămâni
- nu se rostogolește sau nu stă în șezut după a 48-a săptămână
- nu se uită spre persoana care vorbește sau spre un obiect despre care i se vorbește la vârsta de un an.
foto Shutterstock