Inca de cand se nasc, bebelusii sunt in pregatiri pentru ziua in care vor face primii pasi. In primul an se dezvolta musculatura corpului, cei mici invata sa se coordoneze si trec, pe rand, prin toti pasii premergatori mersului: rostogolirea in pat, statul in sezut si mersul de-a busilea.
Cand fac bebelusii primii pasi
Majoritatea bebelusilor fac primii pasi in jurul primei zile de nastere, insa acest eveniment e normal sa aiba loc oricand intre 12 si 18 luni.
Nu te ingrijora daca bebe nu merge la fel de devreme ca ceilalti copii, important e sa isi exerseze aceasta abilitate.
In cazul in care copilul tau s-a rostogolit mai tarziu, a mers de-a busilea mai tarziu, sunt mari sanse ca si primii pasi sa ii faca tot putin mai tarziu, deci nu e motiv de ingrijorare.
La scurt timp dupa ce copiii fac primii pasi, ei invata sa se aseze si sa se ridice.
Inainte de a cumpara un premergator, citeste care sunt avantajele acestuia, dar mai ales care sunt riscurile asociate cu folosirea lui.
Intre 19 luni si 24 luni
Pe masura ce bebe devine mai sigur pe propriile picioare, va incepe sa mearga tinand ceva in mana, tragand o jucarie dupa el, sau chiar se va ambitiona sa ridice greutati prea mari pentru el.
In acest interval, copilul va descoperi nu doar ca poate merge, ci si ca poate alerga.
Cand e cazul sa te ingrijorezi
Copiii isi dezvolta abilitatile motorii in timpi diferiti, unii mai repede ca ceilalti. Daca insa te ingrijoreaza ca bebelusul tau are o intarziere in etapele de dezvoltare, consulta un medic.
In situatia in care, de exemplu bebe nu merge pana la 18 luni, e cazul sa consulti un medic pentru a elimina motivele de ingrijorare.
Copiii mai plinuti sau care s-au nascut prematur adesea invata sa mearga putin mai tarziu decat ceilalti.
Majoritatea copiilor merg pe varfuri uneori, mai ales pe podelele fara covoare, insa e necesar sa urmaresti ca mersul pe varfuri sa nu se intample permanent.
Daca observi ca bebe merge in majoritatea timpului pe varfuri, ar putea fi o problema de sanatate, deci consulta medicul pediatru.
Ai putea observa de asemenea ca cel mic roteste laba piciorului sau a picioarelor usor catre interior cand paseste.
In mod firesc, acest lucru se rezolva odata cu cresterea, insa daca acest comportament nu dispare, e din nou neceara adresarea catre un medic specialist.
Pana la varsta de 4 ani, copilul ar trebui sa poata sta intr-un picior cateva secunde.
Pana la 5 ani, copilul ar trebui sa poata sari intr-un picior.
Desi pare usor de facut, in realitate, saritul intr-un picior presupune echilibru si coordonare.
Sursa: babycenter.com