Primii 2 ani – nutrienți esențiali pentru copilul tău

În primii ani de viață alimentația copilului este extrem de importantă pentru dezvoltarea cognitivă. Uite de ce nutrienți are nevoie copilul tău, pentru o dezvoltare armonioasă.

 

 

 

Lactoza

Lactoza este cel mai important carbohidrat care se găsește în laptele matern. Ea contribuie la dezvoltarea rapidă a creierului și a sistemului nervos central al bebelușului tău. Laptele matern este bogat în lactoză si alti nutrienți necesari organismului puiului tău.

Acizii grași esențiali

Cei mai importanți acizi grași esențiali dezvoltării cognitive se găsesc în laptele matern. Aceștia asigură dezvoltarea optimă a creierului, a sistemului nervos central, dar și a percepției copilului, în special în primele luni de viață. Alăptarea lui bebe este cel mai important pas în construirea sănătății lui, din toate punctele de vedere. Laptele matern este singurul aliment perfect adaptat nevoilor bebelușului tău.

După ce micuțul tău a împlinit un an, îi poți oferi cei mai importanți acizi grași esențiali, Omega 3 și Omega 6, prin pește. Acizii grași mai sunt cunoscuți și ca ‘hrană pentru creier’, întrucât joacă un rol foarte important în dezvoltarea acestuia.

 

Acidul folic

Este și el necesar dezvoltării cognitive a puiului tău. Sursele principale de acid folic sunt reprezentate de vegetale (spanac,asparagus, broccoli), ciuperci, ficat; cantităţi mari se mai găsesc şi în produsele de carne, pâinea integrală, fasolea uscată.

Fierul 

Un alt nutrient (micronutrient) necesar puiului tău în primii doi ani de viață este fierul. El este responsabil de transportarea oxigenului din plămâni către organe, inclusiv către creier. Deficiența de fier poate cauza întârzieri în dezvoltarea fizică, psihică și motorie. În primii ani de viață, copilul are nevoie de un aport mai mare de fier, întrucât înregistrează o activitate fizică și psihică intensă, precum și o dezvoltare accelerată.

 

Ce să mai știi

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptarii alături de începerea diversificarii la sfatul medicului. Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului.

Material realizat cu sprijinul experților Nutricia. Pentru mai multe informații despre o alimentație sănătoasă în primii ani de viață, te poți înscrie și tu în Clubul NUTRICIA.

 

foto Shutterstock

 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole