Pneumonia la copiii mici

Pneumonia este astazi un dusman mult mai usor de invins. O mai buna diagnosticare si antibioticele noi sunt cateva din motive. Multi dintre copiii cu pneumonie pot fi tratati acasa, supravegheati prin controale repetate.

Termenul de pneumonie defineste un proces inflamator care afecteaza ramificatiile cele mai mici ale cailor respiratorii, alveolele pulmonare, dar si tesuturile din jur (interstitiul).

Acesta este punctul final al calatoriei aerului inhalat in caile respiratorii, locul unde se produc schimburile de gaze pentru sangele care se intoarce de la organe incarcat cu dioxid de carbon si pleaca incarcat de oxigen catre inima pentru a fi impins catre intreg organismul.

In alveolele afectate de procesul inflamator, schimbul de gaze nu se mai poate produce. De aceea, in pneumoniile severe saturatia cu oxigen a sangelui este scazuta si poate aparea cianoza – coloratia albastruie a pielii, ca semn de gravitate. Pneumonia apare la aproximativ 5% dintre copii in fiecare an.

el mai frecvent si mai sever sunt afectati nou-nascutii si sugarii, dar si copiii cu o aparare imunologica deficitara sau o reactivitate bronsica crescuta. In aproape jumatate dintre cazuri sunt implicate bacteriile.

Restul cazurilor apar din cauza unor infectii virale sau, foarte rar, la pacientii deprimati imunologic, spitalizati, apar infectii fungice (Candida, Aspergilus etc.) sau parazitare.

Examenul clinic al nou-nascutilor
De cele mai multe ori, examenul clinic orienteaza catre diagnostic, iar radiografia pulmonara nu face decat sa confirme suspiciunea. La nou-nascut, pneumonia determina aparitia geamatului, a retractiilor costale, batai ale aripilor nazale, cresterea frecventei respiratorii.

Afectarea severa scade capacitatea de oxigenare a sangelui, determinand aparitia cianozei. Copilul are starea generala alterata, tonusul si reactivitatea sunt fie diminuate, fie crescute, poate prezenta convulsii.

Primeste cu dificultate alimentatia, suptul la san sau la biberon agraveaza simptomatologia, poate sa verse, se poate constata instabilitate termica (febra sau, dimpotriva, hipotermie).

Tusea este rara si nu reprezinta la aceasta grupa de varsta un semn important. Dupa prima luna de viata, tusea incepe sa fie un semn important al bolii si, de asemenea, febra.

Prescolarii si scolarii
La copiii de varsta prescolara si mai mari, tusea persista pe toata durata zilei, este frecvent incarcata, productiva, uneori chiar emetizanta. Iritarea pleurei (foita care inveleste plamanii) determina dureri toracice uneori violente, cu caracter de junghi, accentuate de miscarile respiratorii.

In special daca sunt afectati lobii pulmonari inferiori, iritatia diafragmului poate determina aparitia durerilor abdominale. Starea generala proasta, durerile de cap, pierderea apetitului alimentar sunt alte acuze ale copilului. Pentru medic, cel mai important reper este gradul de afectare a functiei respiratorii, a capacitatii de oxigenare a sangelui si de eliminare a dioxidului de carbon.

Page: 1 2

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole