Placenta abruptio – Cauze si simptome

In mod obisnuit, placenta se detaseaza de peretele uterului dupa nastere. In unele cazuri insa, placenta se detaseaza de uter prea devreme, iar aceasta afectiune e cunoscuta ca placenta abruptio.

Desi nu este frecvent intalnita, placenta abruptio este extrem de periculoasa, atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

Care sunt simptomele de placenta abruptio

Principalul simptom de placenta abruptio este sangerarea vaginala, insa acest simptom nu este neaparat obligatoriu.
In unele cazuri, sangele poate ramane blocat in spatele placentei, astfel ca 20% dintre femeile care sufera de aceasta afectiune nu au sangerari. Alte simptome care pot anunta placenta abruptio sunt:

  • disconfort local
  • durere subita de burta si spate
  • sensibilitate

Simptomele de placenta abruptio se inrautatesc pe masura ce timpul trece, iar din acest motiv trebuie sa mergi de urgenta la medic, cu precadere in al treilea trimestru.

Factori de risc pentru placenta abruptio

  • Varsta mai mare de 35 de ani
  • sarcina multipla
  • trauma fizica (accident de masina, cadere, etc.)
  • istoric de hipertensiune sau placenta abruptio
  • alte complicatii preexistente (infectie la nivelul uterului, probleme la nivelul cordonului ombilical, exces de lichid amniotic, etc)
  • fumatul
  • consumul de droguri, precum cocaina

Un antecedent de placenta abruptio predispune in mod deosebit la alte evenimente similare, o femeie insarcinata ce a trecut deja prin aceasta complicatie avand un risc cu 10% mai mare de a avea aceeasi problema si a doua oara.

Tratamentul in caz de placenta abruptio

Tratamentul in caz de placenta abruptio variaza in functie de severitatea desprinderii placentei, astfel:

Desprindere usoara a placentei 24-34 saptamani de sarcina: daca tu si bebelusul va simtiti bine, medicul poate prescrie medicatie menita sa accelereze dezvoltarea plamanilor bebelusului.
Daca sangerarile se opresc sau se diminueaza, e probabil sa fii externata. In caz contrar, viitoarea mama poate ramane internata.

Desprindere usoara a placentei de la 34 de saptamani: Daca esti aproape de termen, e probabil ca medicul sa iti induca travaliul medicamentos sau sa decida ca e necesara nasterea prin cezariana.
Daca bebelusul s-a dezvoltat bine, nasterea e de preferat si poate reduce riscurile de viitoare complicatii.
Desprindere moderata pana la severa a placentei: acest grad de complicatie presupune nastere cat mai rapida, adesea prin cezariana.

In cazuri foarte rare, cand medicul nu reuseste sa opreasca hemoragia, e necesara o histerectomie, procedura de rezectie a uterului.

Cum poti preveni placenta abruptio

Evitarea factorilor de risc anterior mentionati pot reduce considerabil riscul de desprindere a placentei: evitarea situatiilor periculoase, purtarea centurii de siguranta, renuntarea la fumat si mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, toate pot ajuta la reducerea riscului de placenta abruptio.

Sursa: healthline.com

Imagine: Shutterstock

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole