Ingrediente:
4-5 pere (nu foarte coapte)
250 ml vin alb demisec
scortisoara
nucsoara, cuisoare (dupa gust)
3-4 linguri zahar
sucul de la o jumatate de lamaie
1 pachet aluat de foietaj
Preparare:
Se curata perele, fara a taia coditele, si se scot samburii. Se taie putin din baza perelor, astfel incat acestea sa stea drepte in tava.
Intr-o craticioara, se pun vinul, tot atata apa (sau atat cat este nevoie pentru a acoperi perele), sucul de lamaie, zaharul si aromele.
Cand amestecul da in clocot, se face focul mic si se adauga perele, care se lasa la fiert pana cand furculita intra usor in ele. Apoi se scot pe o farfurie si se lasa la racit.
Din lichidul in care au fiert perele se pastreaza aprox. 200-250 ml, care se lasa pe foc pana se ingroasa, obtinandu-se consistenta unui sirop.
Pana cand se racesc perele, se scoate aluatul din frigider si se taie in fasii de cca. 7-8 mm latime. Dupa ce s-au racit, perele se umezesc putin cu siropul care s-a scurs in farfurie si se imbraca in fasiile de aluat, incepand de jos in sus, pana la codita (capatul fiecarei fasii se ascunde in aluat).
Apoi, se pun perele in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la cuptor pana se rumeneste aluatul. Se servesc reci, stropite cu putin sirop.