Acum, viitorii tatici, alti membri ai familiei sau prieteni pot participa la nastere, alaturi de asistente si medic.
Aceasta moda’ a aparut in tarile occidentale la inceputul anilor 80.
A inceput sa fie raspandita si la noi in tara, in special in clinicile particulare, unde tatal bebelusului nu mai asteapta pe hol cu sufletul la gura, ci poate fi alaturi de viitoarea mamica la venirea pe lume a copilului lor.
In schimb, spitalele de stat au reguli stricte cu privire la cine intra in sala de nasteri, de obicei neavand acces decat personalul medical.
Daca insa te hotarasti sa nasti intr-o clinica privata si sa ai alaturi pe cineva din familie, iata cateva sfaturi:
1.stabileste dinainte cu partenerul tau daca vrea sa participe la nastere si anunta din timp clinica de intentiile voastre.
2.desi poate vrei sa impartasesti venirea pe lume a bebelusului si cu ceilalti copii ai familiei, ar trebui sa stii ca pentru copii urmarirea in direct a unei nasteri poate fi un eveniment care-i va speria si ii va marca nu intotdeauna in mod pozitiv.
3.in cazul in care vrei sa ai langa tine o prietena sau o ruda, asigura-te ca va fi o persoana care iti va aduce liniste si nu te va face si mai nervoasa decat esti.
Replici precum ce scarbos’ sau urasc acele, nu pot sa ma uit’ nu isi au locul in sala de nasteri.
4.persoana care iti va fi alaturi trebuie sa fie cineva intelegator, care sa gandeasca pozitiv si sa te incurajeze.
5.spitalele interzic folosirea camerelor de luat vederi sau a aparatelor foto in sala de nasteri, in special daca faci cezariana. Daca vrei sa folosesti unul dintre aceste dispozitive pentru a imortaliza momentul, verifica inainte daca ai voie.
6.unele femei vor sa fie insotite in sala de nasteri nu de catre o persoana, ci de catre un casetofon sau i-pod cu muzica preferata, pentru a le ajuta sa se relaxeze. De asemenea, asigura-te ca iti este permis sa faci acest lucru.
Text: arhiva Edipresse, Foto: Dreamstime.