Ingrediente:
Pentru aluat:
3 oua o cana de lapte
500 gr faina
un pliculet de drojdie uscata
100 ml ulei arome (rom, coaja de lamaie)
100 gr zahar
Pentru umplutura:
750 gr. branza de vaci sarata,
100 gr. unt,
200 ml smantana,
50 gr. gris,
50 gr. faina,
200 gr. zahar,
5 oua,
100 gr. stafide,
30 ml de rom,
coaja rasa de portocala sau lamaie
Preparare:
Intr-o cratita unsa cu unt sau cu margarina se pune o foaie de aluat cu grosimea de 2 cm. Pe margini se asaza o cununa din suvite de aluat impletit. Se fac 4 suvite de grosimea unui creion, care se prind la un capat si se impletesc, incrucisandu-se alternativ doua cate doua.
In spatiul din mijloc se pune umplutura. Se freaca branza intr-un castron pana ce se omogenizeaza ca o crema, se adauga galbenusurile, untul topit (dar rece), smantana, grisul, faina, coaja de portocala rasa si stafidele, care s-au tinut o ora in rom sau lapte.
Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul, o lingura de rom si cand compozitia s-a intarit se pune peste branza, amestecand usor cu telul sau prin rasturnare. Aluatul se preseaza cu mana lateral, inalt pe marginile tavii, iar la mijloc se pune crema, care se niveleaza. Se aseaza deasupra un gratar din aluat, se unge cu ou si se da pasca la copt in cuptorul incalzit pana devine aurie!