Părinţii ar putea sponsoriza şcolile!

Fie că vrea sau nu, orice părinte din România scoate anual sume mari de bani din buzunar pentru educaţia copilului său, mascate sub forma fondului clasei, fondului şcolii şi aşa mai departe. Pentru a evita situaţiile ruşinoase, de genul celei create în jurul învăţătoarei Dana Blându, filmată cerând şpagă pentru cadourile de sfârşit de an, tutorii pot apela la varianta sponsorizării instituţiei de învăţământ unde studiază fiul sau fiica lor. Dacă sponsorizează școala, ei pot fi scutiţi de la plata impozitelor pe venit.

 

Dacă în loc să accepte contribuţia la fel şi fel de fonduri, strânse în şcoala unde are copilul înscris, părintele ar alege varianta sponsorizării, toţi actorii’ implicaţi în sistemul de educaţie ar avea de câştigat, susţine avocata Ionela Vasile (foto).

Sponsorizarea poate fi acordată fie de părinte ca persoană fizică, fie de asociaţiile părinţilor, ca persoane juridice. Pe de-o parte, tutorii ar putea avea, în primul rând, dreptul de a verifica modul în care se cheltuie banii donaţi de ei pentru o anume activitate şi, în al doilea rând, ar putea fi scutiţi de la plata unei părţi din impozitul pe venit datorat statului. De cealaltă parte, dascălii ar putea scăpa de eticheta de şpăgari’, împământenită în mentalitatea tuturor românilor, pentru că este interzisă folosirea fondurilor primite drept sponsorizare în alte scopuri decât cele stabilite în contract’, ne-a explicat specialistul în drept civil consultat de reporterii ziarului Libertatea.

Legea stabileşte însă şi anumite obligaţii atât pentru sponsori, cât şi pentru beneficiarii sponsorizării, în cazul de faţă şcoala ca entitate juridică. Beneficiarul sponsorizării va avea în contract obligaţia de a face cunoscut publicului scopul, valoarea şi tipul activităţii implementate, dar şi numele sponsorului. Acestuia din urmă însă i se interzice să intervină sau să direcţioneze într-un anumit sens activitatea beneficiarului’, ne-a mai spus avocata Ionela Vasile.

Grupa mare de la grădiniţă ar putea deveni obligatorie

Ministrul Remus Pricopie a anunţat că ia în calcul introducerea grupei mari de la grădiniţă în cadrul învăţământului obligatoriu prevăzut de Legea Educaţiei. În cazul în care ideea va fi susţinută, pe parcursul acestui an, de toţi cei care au un rol de decizie în sistemul de învăţământ, ar intra în vigoare din septembrie 2015. Acest lucru va duce la creşterea duratei învăţământului obligatoriu la 12 ani’, a spus Pricopie. Potrivit acestuia, în grupa mare sunt cuprinşi aproape 99% dintre copiii cu vârste între 5 şi 6 ani.

Citește continuarea articolului aici
foto Shutterstock
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole