Vitamina D reprezintă un grup de vitamine liposolubile (care se dizolvă în grăsimi), dintre care cele mai importante pentru organism sunt vitamina D2 și vitamina D3. Vitamina D2 (ergocalciferolul) provine din organismele vegetale, iar vitamina D3 ( colecalciferolul), din organismele animale. Vitamina D3 este forma mai ușor de asimilat de către organism și se găsește inclusiv sub formă de suplimente alimentare.
Vitamina D, precum restul vitaminelor și mineralelor, este o substanță nutritivă indispensabilă pentru buna funcționare a organismului. Deficitul de vitamina D poate avea consecințe grave atât pentru copii, cât și pentru adulți. Iată care sunt sursele de vitamina D, care sunt beneficiile acesteia în organism și în ce constă deficitul.
Surse de vitamina D
Cea mai importantă sursă de vitamina D nu este reprezentată de un aliment, ci de soare. Sub acțiunea razelor ultraviolete asupra pielii, un precursor al colesterolului (7-dehidrocolesterol) este transformat în vitamina D3. Astfel, principala noastră sursă de vitamina D3 este soarele, deoarece în acest mod obținem cantități mari de vitamina D.
Totuși, utilizarea loțiunilor de protecție UV blochează acest mecanism. Așadar, soluția este să ne expunem la soare controlat și să evităm intervalul orar 10-16, în care razele ultraviolete sunt prea puternice și periculoase. Specialiștii afirmă că o expunere la soare de 10-15 minute este suficientă pentru a obține cantități însemnate de vitamina D.
Sursele alimentare de vitamina D includ:
- Pește gras (somon, ton, sardine, hering)
- Ficat de cod
- Ulei de pește și de ficat de cod
- Gălbenuș de ou
- Unele ciuperci
- Lactate
- Cereale fortifiate
- Ficat de vită
Un exces al acestei vitamine nu este posibil în condițiile în care se utilizează sursele naturale, ci doar atunci când se administrează suplimente alimentare necorespunzător.
Suplimentarea cu vitamina D3 se efectuează încă din prima săptămână de viață, până la vârsta adolescenței, în dozele recomandate de medic. Astfel, se asigură o creștere și o dezvoltare corespunzătoare. De asemenea, femeile însărcinate și persoanele predispuse la deficit necesită administrarea de suplimente cu vitamina D – găsești vitamina D3 la Sensiblu.
Beneficiile vitaminei D
Vitamina D îndeplinește roluri importante în organism:
-
Facilitează absorbția calciului
În absența vitaminei D, calciul nu se poate absorbi, deci corpul nu poate beneficia nici de acțiunile calciului în organism în condiții de deficit.
2. Influențează creșterea și dezvoltarea sistemului osos
Sistemul osos este puternic influențat de cantitatea de vitamina D și calciu. Calciul intră în structura osoasă, iar vitamina D face posibilă absorbția acestuia. Încă din viața intrauterină, sistemul osos începe să se dezvolte. De aceea, un deficit de vitamina D la mama însărcinată poate cauza unele probleme. O dietă deficitară în calciu și vitamina D provoacă anumite mecanisme periculoase pentru mamă – corpul extrage calciul din oasele mamei, pentru a-i asigura copilului un aport corespunzător.
Deficitul de vitamina D duce la boli ale sistemului osos (rahitism la copii, osteoporoză și osteomalacie la adulți).
3. Îmbunătățește activitatea sistemului imunitar
Vitamina D ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic, pentru a ține departe infecțiile. Un deficit crește susceptibilitatea la diferite tipuri de infecții.
4. Controlează raportul dintre calciu și fosfor în organism
Pentru o dezvoltare corespunzătoare a oaselor, este nevoie de un raport de ½ între calciu și fosfor, deoarece și fosforul este implicat în buna funcționare a sistemului osos. Un raport necorespunzător între cele două ar putea crea dezechilibre. Vitamina D ajută la menținerea echilibrului acestor două minerale.
5. Facilitează metabolizarea grăsimilor
Grăsimile (lipidele) sunt nutrienți importanți pentru organism. Vitamina D ajută la transformarea acestora în produși absorbabili.
6. Ajută la sinteza de enzime
Enzimele sunt molecule implicate în metabolismul nutrienților. Vitamina D ajută la sintetizarea (formarea) unor enzime, astfel încât procesul de digestie să fie optim.
7. Influențează buna funcționare a sistemului nervos
Cercetările sugerează că vitamina D îmbunătățește memoria și că ar putea chiar să prevină depresia sau boala Alzheimer.
8. Susține buna funcționare a sistemului cardiovascular.
Studiile au arătat că vitamina D ar putea scădea riscul de boli cardiovasculare, prin efectul de scădere a tensiunii arteriale.
Deficiența de vitamina D
Deficitul de vitamina D este rezultatul unei perioade lungi de aport necorespunzător. Acesta apare mai ales la persoanele care nu se expun la soare, la gravide, la copiii malnutriți și la cei care nu primesc suplimentar vitamina D, la persoanele cu tenul închis și la cele care prezintă tulburări de absorbție.
Simptomele deficitului de vitamina D pot fi:
- Infecții recurente
- Dureri ale articulațiilor și oaselor
- Schimbări de dispoziție
- Stări de iritabilitate
- Stare de oboseală
- Dificultăți de concentrare
Așadar, vitamina D are numeroase roluri în organism și este un nutrient esențial pentru o dezvoltare sănătoasă. Menținerea unei alimentații sănătoase, expunerea la soare și suplimentarea persoanelor din grupele de risc ajută la prevenirea deficitului.