Distanțarea fizică, purtatul măștii și regulile stricte de igienă ne-au guvernat viețile în ultimele luni cu scopul de evita să contractăm SARS-COV-2. Deși pandemia COVID-19 a acaparat întreaga atenție a comunității, nu trebuie să neglijăm faptul că ne apropiem de sezonul gripei și al virozelor respiratorii. Haideți să aflăm împreună cum ne protejăm de virusul gripal în timpul pandemiei COVID-19.
Care este diferența dintre gripă și COVID-19?
Atât gripa cât și COVID-19 reprezintă patologii respiratorii contagioase cauzate de virusuri. În cazul gripei, infecția este cauzată de virusurile gripale, în timp ce COVID-19 este cauzată de noul coronavirus SARS-COV-2. Din datele disponibile până la acest moment, COVID-19 se răspândește cu mai mare ușurință decât gripa și poate cauza forme mai severe de boală la anumite categorii de pacienți. O diferență importantă între cele două patologii respiratorii constă în posibilitatea de vaccinare: în cazul gripei, avem la dispoziție vaccinuri care să ne protejeze de boală, în timp ce, în cazul COVID-19, nu există niciun vaccin aprobat. Așadar, cea mai bună metodă de prevenire a infecției rămâne evitarea expunerii la virus.
Similaritatea simptomelor
Gripa și COVID-19 au unele simptome similare, care fac dificilă diferențierea între ele doar pe baza criteriilor clinice. Simptomele comune celor două infecții virale sunt:
- Febra și frisonul;
- Tusea;
- Dificultatea în respirație;
- Oboseala;
- Durerea în gât;
- Rinoreea sau nasul înfundat;
- Durerile musculare;
- Durerea de cap;
- Tulburările digestive.
Două dintre simptomele care pot apărea în cazul COVID-19, dar nu și în cazul gripei, sunt modificarea sau chiar pierderea gustului și/sau a mirosului.
Vaccinarea antigripală
Gripa este o patologie potențial gravă, care poate conduce la spitalizare sau chiar la deces. Fiecare sezon gripal este diferit, iar gripa poate afecta, în mod diferit, oamenii. Cu toate acestea, în fiecare an, milioane de oameni se îmbolnăvesc de gripă, iar zeci de mii mor, din această cauză. Din fericire, anual, avem la dispoziție vaccinuri antigripale care au rolul de a imuniza organismul împotriva infecției cu virusul gripal.
Când ne vaccinăm?
Administrarea vaccinului gripal este recomandat să se facă înainte de sfârșitul lunii octombrie, înainte ca virusul să înceapă să se răspândească în comunitate. Dezvoltarea anticorpilor care să te protejeze împotriva virusului durează aproximativ 2 săptămâni de la momentul vaccinării. În cazul copiilor, care au nevoie de două doze de vaccin administrate la distanță de o lună, procesul de vaccinare poate începe mai devreme.
Unde ne vaccinăm?
Vaccinarea antigripală se poate face în cabinetul medicului de familie. Discută cu acesta despre posibilitatea administrării vaccinului gripal. Pentru că nu este obligatoriu, acest vaccin nu se află în schema de vaccinare națională. Dacă faci parte din grupele de pacienți aflate la risc, vei beneficia, gratuit, de vaccinarea antigripală. Dacă nu ești într-o grupă de risc, dar dorești să te imunizezi, poți cumpăra vaccinul din farmacii.
În concluzie, vaccinarea rămâne singura metodă eficientă de a te proteja de infecția cu virusul gripal. Fără un vaccin împotriva infecției cu noul coronavirus, este esențial să te protejezi împotriva celorlalte infecții respiratorii care circulă în comunitate, în acest sezon. Așadar, atunci când mergi să cumperi medicamente pentru nas înfundat, nu uita să întrebi farmacistul și despre vaccinul gripal!
Surse informative
Similarities and Differences between Flu and COVID-19. 6 Oct. 2020, www.cdc.gov/flu/symptoms/flu-vs-covid19.htm.
Key Facts About Seasonal Flu Vaccine.’ Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 11 Sept. 2020, www.cdc.gov/flu/prevent/keyfacts.htm.