O fetiță de 5 ani din Slovacia cu paralizie cerebrală este parte din studiul tratamentului cu celule stem. Astfel, Nelly Vadovičová se alătură celorlalți 3 copii (Andrej, Lucia, Alex) spriiniți de grupul international Cord Blood Center pentru a beneficia de tratament cu celule stem recoltate la naștere.
După o sarcină fără probleme pentru mama lui Nelly, au survenit câteva complicații neașteptate în timpul travaliului. Doctorii au dat vestea cumplită abia după 1 an de la nașterea micuței: paralizie cerebrală infantilă.
Paralizia cerebrală este cauzată de leziuni ale sistemului nervos care se produc înainte de naştere, în timpul naşterii sau imediat după naştere. Cea mai comună cauză este lipsa oxigenului – se numeşte encefalopatie hipoxic-ischemică. Leziunea cerebrală se manifestă cu precădere la nivel motor, sub formă de paralizie, iar alte consecinţe includ modificări în dezvoltarea psihomotorie’, explică Dr. Tudor Panu, General Manager, Cord Blood Center Medical.
Experţi de renume mondial au speranţe mari în ceea ce priveşte terapia celulară bazată pe regenerarea ţesuturilor lezate. Banca de celule stem Cord Blood Center a început cooperarea cu Duke University Hospital din SUA, una dintre cele 10 clinici de top din SUA specializate în tratarea paraliziei cerebrale.
Nelly a primit celule stem din sângele propriu prin administrare intravenoasă, într-o manieră similară unei transfuzii sangvine. Celulele ar trebui să găsească zonele afectate din creier şi să regenereze ţesuturile distruse.
În mod similar, și Alex – pacientul român de 3 ani – a fost sprijinit anul acesta de Cord Blood