Milioane de germeni ne inconjoara – dintre ei, unii cauzeaza declansarea unor boli care pun serios in pericol sanatatea bebelusului. Pe de alta parte, isteria anti-microbi nu-si are (in intregime) rostul, atata vreme cat avem, totusi, un sistem imunitar, care indeplineste tocmai aceasta functie – de a ne feri de boli
Atunci cand devii parinte, lumea incepe sa ti se para un loc infricosator, plin de pericole pentru bebelusul pe care tocmai l-ai adus de la maternitate. In timp ce tu te straduiesti sa mentii pericolele la distanta, bebe te saboteaza bagand cam tot ce (nu) misca in gura. Cum impaci cele doua tendinte – a ta, impinsa uneori pana la limita patologicului, si a bebelusu-lui, care nu intelege de ce microbii sunt periculosi si nici nu stie alt mod in care sa interactioneze cu lumea?!
Evident, faptul ca sistemul imunitar se caleste tocmai prin expunerea la germeni nu ne va determina sa ne expunem deliberat copilul la microbi. Dar, in loc sa ne isterizam, putem lua cateva masuri simple, pentru a ne proteja copilul de microbi. Spalarea pe maini este cea mai de baza regula de igiena si, in acelasi timp, cea mai eficienta. Apa si sapunul, dar si servetelele antibacteriene sunt eficiente, cu conditia sa fie folosite corect. Inainte de manevrarea bebelusului, ne vom spala pe maini, si ii vom spala si lui manutele de cateva ori pe zi. Dupa ce schimbam scutecele, ne spalam obligatoriu pe maini.
Vaccinarile sunt o alta modalitate prin care 
tinem germenii departe, insa in primele trei luni din viata copilului, aveti grija sa nu transformati casa in loc de pelerinaj, nici pentru rude, nici pentru prieteni, mai ales daca au copii care intra in colectivitate. Nu mergeti nici voi in prea multe vizite si, in niciun caz, nu puneti picior sau rotita de carucior in mall-uri.
Bucataria este unul dintre cele mai periculoase locuri din casa. Nu vorbim despre potentialele accidente (desi aici se petrec multe, din cauza neglijentei parintilor), ci despre bolile declansate de lipsa de igiena. Inainte de prepararea mesei, spalati bine toate ustensilele folosite, curatati blatul pe care puneti alimentele ce urmeaza a fi folosite ca ingrediente. Daca folositi carne cruda, peste, dezinfectati imediat dupa taiere ustensilele. Conform unor studii, buretii de bucatarie cu care spalam vasele reprezinta o mare sursa de infectie – spalati-i si pe ei si schimbati-i la intervale regulate. Nu folositi buretii de vase pentru a spala pe jos.
Baia este, si ea, „murdarica. Cada ar trebui curatata inainte de fiecare baie si dupa, iar bateriile de la cada si chiuveta sterse (aici se dezvolta imediat mucegaiul, foarte periculos pentru bebelus). Cana-suport pentru periutele de dinti trebuie, si ea, curatata cu mare atentie – la fiecare doua-trei zile maximum. Nu mai vorbim despre toaleta (interior si exterior), care trebuie sa fie stearsa in fiecare zi.
pe zi
iti ia sa faci mici retusuri, care, adunate pentru final de saptamana, consuma timp. Arunca gunoiul din cosul din baie, sterge ecranul TV de praf, curata oglinda dupa dus etc.
Curatenia generala trebuie facuta cel putin o data pe fiecare sezon – vorbim despre 4 anotimpuri, chiar daca pare ca acum avem doar vara si iarna. Atunci batem si spalam covoare (daca nu avem un aspirator destept, care sa si spele covoarele), verificam bine toate aerisirile, tavanele (colturile, pline de paianjeni), tocurile usilor, ferestrelor (pe dinauntru si afara), abajururile lampilor (pe care cei mai multi dintre noi le ignoram din ziua doi dupa montarea la inaltime), scuturam toate pernele din casa si spalam pernele decorative, jucariile din plus, toata tevaraia si faianta.
Implica si copilul mai mare in mentinerea curateniei si ordinii in casa. Asta ii va da sentimentul ca este folositor si matur. Ai grija sa nu transformi asta intr-o crovoada – vezi si articolul nostru despre cum responsabilizezi un copil. Cel mare nu trebuie sa fie Cenusareasa in casa, dar simplul fapt ca isi strange lucrurile din camera lui, isi ordoneaza si curata jucariile iti va fi de ajutor. Iti va ramane tie ceva mai mult timp pentru treburile pe care el chiar nu le poate face – dat cu aspiratorul, spalat pe jos in baie si bucatarie etc.
Copiii pot contribui, asa cum am mai spus, la mentinerea ordinii si curateniei. Astfel, la 2-3 ani, isi vor face patul singurei, isi vor strange jucariile, isi vor duce rufele murdare in cosul de la baie, vor ajuta la curatarea unei pete pe care ei au creat-o, pot sterge praful punandu-si o manusa sau o soseta in mana 
(li se va parea foarte amuzant). Profita din plin de dorinta prescolarilor de a invata ceva nou, inclusiv cum sa indeplineasca noi sarcini prin casa, si rasplateste-le entuziasmul.
Cateva trucuri care te ajuta sa transformi curatenia in floare la ureche: lasa farfuriile sub jet de apa imediat ce ai indepartat resturile din farfurie, chiar daca nu le speli efectiv. Mai tarziu, cand vei avea timp de vase, nu vei curata resturi de mancare intarite. Daca poti, spala vasele imediat dupa masa (desi, uneori, pare o pedeapsa). Pune un vas cu apa la microunde, pentru ca aburul degajat sa faca mai simpla indepartarea resturilor de mancare.
Lamaia te poate ajuta sa dai luciu faiantei din baie sau bucatarie, dupa ce folosesti produsele specifice pentru curatenie. Uleiul esential de lamaie previne, se pare, si aparitia mucegaiului. Iar tabletele pentru igiena protezelor fac minuni in prevenirea pietrei care se formeaza pe langa robinete. Bateriile de la baie si buca-tarie se pot curata foarte bine si cu alcool, iar putin bicarbonat de sodiu te ajuta sa scapi de mirosurile neplacute din frigider.
La fiecare sase luni pulverizeaza in baie,
pe tavan si la imbinarea cu faianta un amestec de 50-50 peroxid de hidrogen si apa (dupa ce ai curatat in prealabil faianta cu un produs crema). Peroxidul este un inalbitor destul de prietenos, daca e inhalat, si are darul de a tine mucegaiul departe. Gasesti peroxid in farmacii sau in saloanele de frumusete. La finalul unei zile, treci cu o carpa inmuiata in substanta dezinfectanta peste cada, chiuveta, vasul de toaleta etc.
Daca ai ramas fara produse specifice pentru vasul de toaleta, trebuie sa stii ca un pahar de otet pus in vasul de toaleta ajuta la prevenirea formarii pietrei. Interiorul wc-ului se curata cel mai bine dupa ce opresti fluxul de apa. Lasa sa actioneze peste noapte un produs specific, apoi freaca bine cu o perie (purtand manusi). La finalul operatiunii, vei trece o carpa imbibata intr-un dezinfectant pe capacul de toaleta (curatat si el, in prealabil). Nu uita de scurgeri, care ar trebui desfundate cel putin o data pe luna.