Dacă în primele luni părinții sunt foarte preocupați de alimentația bebelușului, după începerea diversificării, atunci când bebe face cunoștință cu alimentele solide, ei se mai relaxează. Uneori, părinții foarte anxioși în primele luni cad în cealaltă extremă și cred că acum bebelușul a crescut suficient și poate mânca și bea aproape orice. Nimic mai greșit. Iată o listă de alimente și obiceiuri interzise în primul an.
- Bebelusul nu are voie niciun fel de băutură îndulcită, băuturi carbogazoase sau energizante! Deși asta pare o regulă de bun simț, mulți părinți o încalcă.
- Nu adăugați sare în piureurile de legume sau alte mâncăruri pe care le pregătiți pentru bebeluș. Rinichii lui sunt imaturi și nu pot procesa sarea.
- Mierea este interzisă cu desăvârșire în primul an din viața copilului (și este contraindicată, de fapt, până când cel mic împlinește 3 ani) din cauza pericolului de botulism. Nu vă luați după bunicile și prietenii care vă laudă proprietățile curative și profilactice ale mierii, căci și mierea curată’, din producție proprie, poate contine toxina botulinică. Odată ajunsa în tractul digestiv, aceasta cauzeaza paralizia musculară – mai întâi la nivelul feței, apoi al membrelor, iar în formele severe duce la paralizia mușchilor respiratori, ceea ce cauzează moartea.
- Ouăle, deși bogate proteic, sunt contraindicate în primul an, din cauza pericolului mare de alergii. Aveți mare grijă la vaccinuri: în componența unor vaccinuri intră o substanță extrasă din albușul de ou, care poate declanșa reacții secundare grave la bebelușii alergici la proteina din albușul de ou. Dacă în familie aveți persoane alergice, așteptați până la trei ani pentru a-i da copilului alimente alergene – alune, nuci, fructe de mare.Vezi care este meniul bebelușului în primul an
- Copiii care nu au împlinit un an nu au voie să mănânce alune, popcorn, boabe de struguri, căpșuni întregi și alte alimente care preupun riscul de înec.
- Părinții sunt sfătuiți ca în perioada în care apar dințișorii, să dea bebelușului
alimente tari de ronțăit, gen morcovi sau mere. Nu este indicat, cei mici se pot îneca foarte ușor cu bucățile tari de legume și fructe, care le blochează căile respiratorii. În cazul în care copilului i-a ramas o bucățică dintr-un aliment care îi blocheaza căile respiratorii, el trebuie ținut cu trunchiul mai ridicat de nivelul feței, cu fața în jos, astfel încât gravitația să ajute la îndepărtarea alimentului care a rămas înțepenit. Nu este indicat să introducem degetul sau obiecte în gurița copilului, pentru a scoate bucata înțepenită, o putem bloca și mai tare, astupând complet căile respiratorii.
Foto Shutterstock