Nutriție: Cum mănâncă bebelușul

Unii bebeluși sunt hotărâți la masă din primele zile și sug viguros, alții își perfectionează tehnica de-abia după primele 4 săptămâni de viață. Dacă în prima lună bebelușul nu are prea mari reacții la ora mesei, în luna a 4-a el deja anticipează momentul în care va fi hranit și își mișcă brațele cu bucurie atunci când vede că așteptările i-au fost confirmate și laptele i-a fost adus. Uite cum manâncă bebelușul în primul an.

 

Intre 5 si 6 luni, bebelusul capata ceva mai mult control asupra propriilor sale buze, pe care le poate tuguia ca pe o ventuza. Tot acum isi imbunatateste coordonarea mainilor, iar asta face posibil ca el sa prinda biberonul cu ambele maini. La aceasta varsta deja a inceput diversificarea, iar bebe are in meniu primele alimente solide

Intre 6-9 luni, bebelusul invata sa manance din lingurinta, ba chiar poate face si primele incercari de a se autoservi, intinzand mana spre lingurita. Acum este la varsta la care poate apuca un biscuite sau o bucata de banana si o poate molfai (vezi meniul bebelușului în primul an)

Controlul degetelor apare insa ceva mai tarziu, dupa 10 luni. Cum mănâncă bebelușul în preajma primei aniversări? Pana la prima aniversare, un bebelus poate, de obicei, sa-si controleze oarecum degetele, suficient cat sa rupa o bucatica dintr-un aliment. La 1 an, orice bebelus care a fost lasat sa incerce poate folosi singur lingurita. Nu cu mare precizie, dar suficient cat sa se poata hrani. El prefera sa se joace insa cu lingurita mai degraba decat sa o foloseasca in scopul de a se hrani.Tot la un an, un bebelus poate tine o cana, dar are nevoie de ajutor pentru a bea din ea fara a varsa.

Acum papilele gustative sunt mult mai dezvoltate, iar hrana nu mai este doar mancare, ci si un prilej pentru ca bebelusul sa-si arate preferintele. El stie deja cateva cuvinte care denumesc alimente – trei din primele sase cuvinte ale unui copil vor fi legate de hrana, spun specialistii. Cel mic este mai sensibil la textura, nu mai este preocupat doar de gust si este posibil sa accepte sau sa respinga anumite alimente in functie de textura lor. Pentru ca primii dintisori au aparut deja, multi bebelusi prefera un meniu in care sa aiba si ceva bucatele mai mari, numai bune de rontait.

Perioada intre 1 an si 18 luni este cea mai dificila pentru parinti, cel putin la momentul mesei. Acum copilul isi manifesta simpatiile si antipatiile pentru anumite alimente si poate arunca uneori cu mancare. Nu neaparat pentru a-ti face tie in ciuda, ci pentru ca descopera ca unele lucruri se intampla in urma actiunilor lui. Inarmeaza-te cu multa rabdare si cu ceva bavete care se pot spala usor.

 

Dupa 15 luni, musculatura si abilitatea de coordonare sunt suficient de dezvoltate pentru ca cel mic sa poata bea o cana, fara sa-i verse continutul. Cu paiul va putea sa bea ceva mai tarziu, cam in jurul celei de-a doua aniversari. Acum este perioada in care copilul poate incepe sa ‘hraneasca’  jucarioara lor preferata – un animal din plus sau o papusa, in general, obiecte care au ‘fata’. La trei ani, orice copil caruia i s-au explicat lucruri la masa se poate hrani alaturi de adulti, fara sa starneasca haos si sa murdareasca toata bucataria si poate vorbi si manca in acelasi timp, exact ca un adult.

 

foto Shutterstock.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole