Nastere fara durere?

Ultimele cercetari au demonstrat ca este foarte important controlul mental al momentului nasterii.

Din ce in ce mai multe femei isi doresc ca nasterea sa se produca pe cale naturala pentru ca au inteles cat este de important acest lucru pentru ele si pentru copii lor.

Echipa noastra de psihologi va propune, ca printr-o pregatire specifica, sa treceti prin acest moment unic, bucurandu-va de fiecare clipa.

90 % din nastere, la fel cum 90% din actul sexual se desfasoara la nivel psihologic!

Nasterea poate fi un moment de adanca emotie si satisfactie, care poate fii cu adevarat placut.

Atitudinea din timpul nasterii nu este o problema care tine doar de ceea ce se intampla fiziologic si de cum esti tratata in spital, ci depinde mai ales de ce tip de persoana esti si mai ales cum esti pregatita pentru aceasta calatorie unica si minunata.

Rolul antrenamentului psihologic
Anxietatea poate arunca o umbra asupra momentului nasterii. Ea conduce la cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, a tensiuni musculare si la alte raspunsuri fiziologice, ceea ce va face ca nasterea sa fie mult mai grea si mai periculoasa. Este foarte important sa iti dai seama cand apare aceasta anxietate si mai ales de ce.

Durerea: O femeie care este in fata primei nasteri, obisnuieste sa gandeasca astfel: „Nu am avut pana acum nici o experienta atat de dureroasa. Cum voi face fata durerilor nasterii?’. Si fiindca nu ai nici o idee despre cum este durerea nasterii sau cum se simt contractiile, grija si gandurile referitoare la aceasta durere, se pot transforma intr-o adevarata teroare.

Durerea poate fi redusa prin invatarea despre nastere, despre cum functioneaza contractiile si cum te vei simti in diferite momente ale sarcinii.
Este important de stiut ca durerea din timpul travaliului este diferita de orice alta durere.

Cum e posibil?

  • relaxeaza-te, respira, focalizeaza-ti atentia, ceea ce te va ajuta sa lucrezi cu propriul tau corp si nu impotriva lui.
  • elibereaza-ti mintea de frica si tensiune, astfel incat corpul tau sa fie eliberat de durere si sa functioneze asa cum a fost creat sa o faca.
  • mentine-ti relaxarea si calmul pentru a face fata situatiilor care te nelinistesc si te streseaza si care te vor conduce la o nastere usoara.
  • identifica-ti stresul emotional inainte si in timpul nasterii si elibereaza-te de el.
  • utilizeaza imaginea mentala, auto-hipnoza, exercitii de respiratie, de relaxare si sa inlocuiesti anxietatea si durerea cu increderea, calmul si confortul, ceea ce te va pregati pentru cel mai minunat moment din viata ta.

Ce rol au toate acestea?

  • eliminarea sindromului de frica-tensiune-durere inainte, in timpul si dupa nastere.
  • eliminarea sau reducerea in mod substantial a nevoii de analgezice.
  • reducerea cu cateva ore a primei parti a nasterii.
  • eliminarea oboselii din timpul travaliului, si mentinerea unei stari benefice si pline de energie a mamei pentru momentul nasterii.
  • eliminarea riscului de hiperventilatie.

Pentru mai multe informatii, poti participa la grupurile initiate de clinica TerapiaM.

Text: Daniel Cristea, psihoterapeut (Clinica TerapiaM, www.terapiam.ro),
Foto: Dreamstime.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole