Să-ți obișnuiești nou-născutul să mănânce la sân poate dura, nu e obligatoriu ceva ce funcționează din prima încercare… toate mamele știu asta. Dar răbdarea, exercițiul și perseverența pot da roade, ca în orice altă situație.
Unul dintre principalele motive pentru care alăptatul nu funcționează din prima, perfect, e că atașatul copilului la sân nu este făcut în mod corect. Pentru ca bebelușul tău să mănânce suficient, iar tot procesul să nu fie dureros ori chinuitor, din punct de vedere emoțional, pentru tine, e necesar să știi câteva reguli.
În primul rând, asigură-te că bebelușul are gura deschisă atunci când îl pui la sân. Apoi, ține cont de faptul că limba, buza de jos și bărbia copilului trebuie să-ți atingă sânul, să fie chiar lipite de sân. Odată atașat la sân, cel mic va trebui să aibă gura lipită de pieptul tău, dar să poată respira, în același timp. Drept urmare, nasul va trebui întotdeauna să NU fie lipit de sân.
Trebuie să mai știi și că există anumite poziții pentru alăptat care ajută bebelușul să se atașeze mai bine la sân. Una dintre acestea este alăptarea copilului în timp ce tu stai întinsă, culcată pe pat. Plasează copilul pe burta ta și lasă-l puțin să caute singur sânul. Copiii au acest instinct, în mod natural. Iar atașarea lor după ce au căutat puțin singuri sânul va fi mult mai simplă, mult mai eficientă.
Alăptarea nou-născutului nu ar trebui să doară, deși e normal să simți o mică usturime la început, un disconfort. O să vezi că acesta va dispărea pe parcurs, mai ales după ce copilul începe să aibă un ritm al lui, în timp ce mănâncă. Dacă simți o durere destul de mare atunci când alăptezi, și dacă aceasta nu dispare după 1 – 2 minute, poate însemna că bebelușul nu este corect atașat la sân.
Iar dacă vrei să știi cât de mult durează o repriză de alăptare, află că asta ține de la copil, la copil. Bebelușul tău se va detașa singur de la sân după ce a mâncat suficient, așa că nu are rost să te îngrijorezi.
Foto – Shutterstock