Merge la grădiniță: e pregătit?

Noi l-am înscris la grădiniță din toamnă, dar este oare copilul pregătit pentru marele eveniment? Iată ce să verifici și să repari în săptămânile care au rămas până când va merge la grădiniță. Gândește-te bine și nu forța copilul să meargă la grădiniță dacă nu este gata pentru acest pas.

 

 

 

Face la oliță? Cam toate grădinițele pun această condiție în momentul înscrierii. Dacă nu sunteți încă bine antrenați pentru oliță, mai exersați  (vezi aici cum poți îl înveți să folosească olița).

 

Petrece timp departe de tine/voi? Dacă cel mic a fost legat cu cordonul ombilical de tine de când s-a născut și nu este obișnuit cu persoane străine, mersul la grădi poate provoca adevărate drame. Anxietatea de separare  (care apare prima oară pe la 10-12 luni) își arată cu adevărat colții pe la vârsta de 2-3 ani, care de multe ori coincide cu momentul când părinții decid să dea copilul la grădiniță. Introduceți persoane noi în viața copilului și organizați programul în așa fel încât să lipsiți cu 30 de minute mai mult în fiecare zi. Astfel, la finalul a 2-3 săptămâni de antrenament, copilul va putea sta fără drame și cu altcineva, pentru măcar 4-5 ore. La grădi, într-o primă fază, puteți opta pentru programul scurt, să se adapteze.

 

Urmează instrucțiuni? Deja de la grupa mică încep anumite activități pentru care e nevoie de concentrarea atenției și ascultarea de ordine/comenzi simple. Capacitatea de concentrare a atenției pe o activitate dată crește cu vârsta, de-abia pe la 4 ani un copil poate acorda atenție unei singure activități pentru aproape 30-40 de minute (iar unii, nici măcar atunci).

 

Se înțelege bine cu alți copii? Acesta este un aspect foarte important. Grădinița presupune socializare, dar aceasta nu se poate face cu forța. Dacă cel mic e mai timid, încercați reprize de împrietenire în parc, la joacă, și întâlniți-vă cât mai des cu prieteni care au copii la rândul lor. Poate fi un antrenament bun pentru grădi.

Dacă la una sau mai multe dintre aceste întrebări ai răspuns cu nu, cel mic mai are nevoie de ceva pregătire înainte de a fi înrolat la grădi. Nu forța lucrurile – chiar dacă acum ți se pare o soluție grădinița (căci, să recunoaștem, mulți dintre noi o folosim pe post de bonă), dacă juniorul tău nu este pregătit pentru acest salt, regresul poate fi foarte mare și pot apărea probleme de comportament care  netratate corespunzător se pot agrava și pot avea consecințe psiho-emoționale pe termen lung.

 

foto Shutterstock

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole