Si daca nu stii cum sa incepi discutia, da-i sa citeasca randurile de mai jos.
Ii vom explica noi regulile din manualul unui viitor tata. Mai multa tandrete, intelegere si implicare din partea partenerilor – asta isi doresc femeile in general – cu atat mai mult, pe parcursul celor noua luni.
Trebuie sa va puneti de acord asteptatile, pentru ca, altfel, in loc sa fie un prilej de bucurie, aceasta perioada poate fi plina de tensiuni: viitoarea mama se simte singura, in timp ce partenerul are impresia ca este criticat in permanenta.
Sa fie mai tandru
Va fi nevoie de toate resursele de tandrete de care un barbat dispune, pentru ca iubita lui sa se simta frumoasa, apreciata si dorita si cu noile ei forme.
Poate ca va veni un moment in care burtica ei XXL, mersul leganat, de rata, nu vor mai fi apetisante, dar in aceste cazuri nu se aplica niciodata regula sinceritatii.
O femeie insarcinata isi va dori sa fie mintita frumos, chiar daca intreaba jucaus: „Spune-mi sincer…. Femeile se tem ca nu vor mai placea iubitului lor si, cata vreme nu se simt inca mame, nesiguranta le macina.
Sa se implice mai mult
Esentiala pentru bunul mers al relatiei este implicarea viitorului tata din primul moment.
Degeaba ii aduci flori in luna a sasea, cand ea a avut nevoie de tine la prima ecografie, si tu nu ai putut lipsi de la birou.
Sarcina ei trebuie sa fie si prioritatea ta – asa simte orice femeie, indiferent de cat de intelegatoare se arata. Daca ai gresit, te poate salva un imens buchet de flori, o dedicatie la radio, un urias tort de inghetata sau un borcan cu muraturi. Cand ai zbarcit-o de-a binelea, un lantisor cu numele viitorului nascut face minuni.
Sa fie intotdeauna alaturi
Nu toate experientele pot fi impartite. Iar unele detalii delicate nici nu trebuie impartasite partenerilor. De cativa ani, e la moda prezenta tatalui in sala de nasteri. Nu toti barbatii isi doresc sa fie acolo, chiar daca accepta, la insistentele iubitei.
Si nici toate femeile nu-si suporta partenerul alaturi la nastere, chiar daca, initial, i-au cerut asta. Taticii pot fi atat de marcati de suferinta partenerei sau de priveliste, incat, multa vreme, o vor privi cu totul alti ochi.
Ce temeri are un viitor tata
Cei mai multi dintre barbati sunt mandri ca vor crea o noua viata, dar in acelasi timp se simt nesiguri. Ei stiu ca viata lor se va schimba pentru totdeauna. Le e teama ca nu se vor putea ridica la inaltimea rolului de tata sau ca nu vor reusi sa ofere familiei ceea ce va trebui.
Unii se simt vinovati pentru durerea (fizica) pe care o pricinuiesc sotiei sau sunt cuprinsi de teama la gandul ca, odata cu aparitia copilului, viata lor afectiva si sexuala se va schimba. Multi se gandesc si la cum le va afecta copilul cariera. Toate aceste ganduri sunt firesti, important este cum se vor comporta…
Ce importanta are varsta parintilor
- Reactiile viitoarei mame sau ale tatalui in devenire depind de multi factori, dintre care unul important este varsta la care concep copilul.
- Femeile peste 40 de ani sunt mai anxioase vizavi de ce se va intampla dupa nastere. Sunt mai constiente de importanta sarcinii si sunt mult mai informate si mai pregatite sa devina mame decat cele mai tinere. Dupa nastere, pot deveni exagerate in ingrijirea copilului.
Ca-n filme…
Va amintiti de filmul „Noua luni? Juliane Moore juca rolul unei femei care isi socheaza iubitul cu vestea: „Sunt insarcinata.
In general, prima reactie a unui barbat la aflarea vestii ca va fi tata este una de puternica surpriza. Si asta, indiferent daca un bebelus era planificat sau a venit pe neasteptate.
Cei mai multi dintre ei nu se simt pregatiti sa renunte la „libertate si sa isi asume responsabilitatile pe care le implica noul lor rol, chiar daca isi doresc un copil.
Prima reactie a viitorului tata la aflarea vestii este hotaratoare pentru bunul mers al relatiei de cuplu – in sarcina si dupa.
Consultant: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.