Mâncărimile de piele în sarcină

În special în ultimele luni de sarcină, femeile resimt pe abdomen o mâncărime, care este de altfel naturală, cauzată de tensiunea la care e supusă pielea odată cu creșterea burții. Situația este diferită în cazul în care mâncărimea devine atât de intensă încât uneori este greu de suportat. În acest caz, ar fi bine să discuți cu medicul tău.

Senzația de mâncărime la femeile însărcinate poate avea mai multe cauze. Poate fi legată de anumite medicamente, de o predispoziție alergică, de uscăciunea pielii sau alte afecțiuni specifice sarcinii. Dacă însă pruritul este intens, mai ales pe timpul nopții, e prezent la extremități (mâini, tălpile picioarelor), acesta poate fi un semn de colestază hepatică, o tulburare destul de rară și care apare mai ales în ultimul trimestru de sarcină, săptămâna 32. Este o afecțiune datorată unei activități insuficiente a ficatului (secrețiile biliare sunt încetinite sau blocate). Anumite săruri și acizi biliari, dacă sunt eliminați incomplet, vor fi prezenți în sânge în concentrații mai mari decat normal, generând acea senzație de mâncărime. Unele femei pot prezenta chiar erupții cutanate severe. Alte simptome includ urina închisă la culoare, icter (îngălbenirea pielii și albirea ochilor).

Boala poate fi diagnosticată prin teste de sânge care verifică funcția hepatică, cantitatea de secreție biliară din sânge și trebuie făcute periodic.

Pentru atenuarea mâncărimilor vi se pot recomanda medicamente cu corticosteroizi, medicamente care să reducă concentrația de aicizi biliari (ingredientul activ este acidul ursodeoxicolic), creme și unguente, băi reci pentru încetinirea fluxului de sânge. Tratamentul va fi stabilit însă de medicul tău, ținându-se cont de istoricul tău  medical, gravitatea bolii, toleranța la anumite medicamente.

Riscul de a fi afectată de colestază este de 1-2 din 1000 și îl pot avea femeile cu sarcină multiplă, care au avut anterior probleme cu ficatul  sau ale căror mame ori surori au avut colestază.

Colestaza de sarcină poate avea ca rezultat complicații pentru făt: o naștere prematură spontană sau nașterea unui copil mort. Nu se cunoaște cât de mare este riscul ca un copil să se nască mort, în comparație cu femeile care nu suferă de colestază. Din această cauză se poate apela la inducerea travaliului sau cezariană după cea de-a 37-a săptămână de sarcină.

 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole