Mami, invata-ma sa-mi port de grija!

Realitatea cotidiana ne demonstreaza ca vremurile s-au schimbat in ultimii 20 de ani. Strazile sunt tot mai nesigure, iar pericole pandesc la tot pasul.

In aceste imprejurari posibilitatea ca un copil sa se piarda sau sa dispara devine o reala ingrijorare pentru toti parintii. Imaginati-va numai cum ar fi viata voastra fara cea mai importanta faptura, unica pentru care ati trece prin foc si apa.

Foarte ingrijoratoare sunt statisticile politiei, care arata ca fenomenul disparitiei copiilor ia amploare.

Conform datelor statistice, furnizate de IGP (Inspectoratul General de Politie), in cursul ultimului an au fost semnalate aproximativ 3000 de disparitii in randul copiilor.

Mare parte dintre aceste disparitii raman nerezolvate, iar altele se transforma in adevarate drame pentru familiile celor disparuti.

Unde sunt acesti copii? O majoritate covarsitoare pleaca de acasa ca urmare a violentei fizice si a conditiilor de trai, sau ca urmare a unor traume peste care nu pot trece, precum divortul parintilor, moartea cuiva drag, scaderea dramatica a veniturilor familiei, alcoolismul sau consumul de droguri practicat de unul dintre parinti.

Altii sunt lasati nesupravegheati si, fie se ratacesc, fie devin tinta pentru retele de traficanti. Astfel Romania a ajuns o sursa de sclavi, copii si femei, pentru tarile Europei si aceasta deoarece, chiar si in cazul in care copiii pleaca de buna voie de acasa, nu va trece mult timp pana ce vor ajunge sa cerseasca sau sa fie exploatati de catre diverse grupuri infractionale.

Pentru a evita aceasta drama este extrem de important sa discutati cu copilul vostru si sa-l asigurati de iubirea, protectia si ajutorul neconditionat pe care il va gasi intotdeauna la voi, parintii. Inca de cand este mic, copilul trebuie sa cunoasca niste reguli foarte importante in „jocul’ vietii.

Astfel copilul trebuie sa stie ca ii revin niste „sarcini’ pe care trebuie sa urmeze intocmai:

  • Isi va informa intotdeauna parintii cu privire la locul si persoanele pe care le frecventeaza.
     
  • Va refuza sa urce in masina altcuiva, in afara de familie, fara stirea si permisiunea parintilor. Nu va deschide nimanui usa locuintei daca este singur acasa si nu va primi pe nimeni in casa fara permisiunea parintilor sau a bonei.
     
  • La plecarea si la intoarcerea de la scoala nu va folosi rute ocolitoare, strazi secundare, putin circulate.
     
  • In cazul in care se rataceste intr-un mall sau supermarket, va merge la primul casier, prima mama cu copil sau primul agent de paza pe care il intalneste si va cere ajutorul.
     
  • Nu va pleca de langa parinti sub nici o forma, mai ales in locurile aglomerate (piata, magazin, gara, metrou, cinema, spectacol etc).
     
  • Va refuza dulciuri sau cadouri de la persoane straine, fara permisiunea parintilor.
     
  • Va sta cat mai departe de locuri si cladiri abandonate sau izolate.
     
  • Nu va discuta cu strainii, nici chiar in cazul in care acestia cer indicatii despre o strada, spre exemplu.
     
  • Copiii trebuie sa stie ca nimeni nu are voie sa-i atinga sau sa-i mangaie, in special in anumite zone ale corpului, iar daca acest lucru se intampla vor povesti imediat unui adult in care au incredere.
     
  • Nici un copil nu trebuie sa pastreze secrete, incredintate de alti adulti, fata de proprii parinti.
     
  • In caz de pericol va il va suna pe unul dintre parinti, iar in cazul in care parintele nu raspunde va suna la 112 sau la 116 000.

Este mult mai eficient sa preveniti amploarea acestui fenomen, evitand astfel sa va numarati printre parintii care au trait sau traiesc o durere fara margini.

Text: Loredana Ionascu; Foto: Dreamstime.
 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole